Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

OBRAZEM: U Aldisu roste lávka přes Labe. Ne všichni s její stavbou souhlasili

U Aldisu v Hradci Králové pokračuje stavba nové lávky přes Labe. Stavba za 133,7 milionu korun by měla být dokončena na konci letošního roku. Její cena i umístění v krajské metropoli vyvolala řadu kontroverzí. A to jak mezi zastupiteli, tak veřejností. Pojďme se s Hradeckou Drbnou podívat, jak to v těchto dnech na stavbě vypadá.

Architektonická soutěž na novou lávku proběhla už v roce 2014. Současnou podobu vymyslela trojice architektů Libor Kábrt, Martin Elich a Gabriela Elichová. K samotné realizaci se přistoupilo až na začátku září loňského roku.  

„Nejen použitý materiál, ale také výjimečná konstrukce dělají z lávky nadčasovou stavbu, u které věříme, že zdařile doplní už tak kvalitní městskou architekturu. Celá stavba se navíc doplňuje s budovou ČSOB,“ uvedl před časem v tiskové zprávě náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).  

GALERIE: Stavba lávky přes Labe v Hradci Králové

Středa, 11. května 2022, 20:03

Stavba lávky přes Labe v Hradci Králové
Stavba lávky přes Labe v Hradci Králové

V současné době si jde udělat představu alespoň o tvaru lávky. Společnost SMP CZ má hotovou spodní stavbu. Stavba však stále omezuje především cyklisty a pěší, kteří chtějí využít cyklostezku po levé straně řeky. Zde je třeba slést z kola a projít prostorem mezi oplocením stavby a Aldisem. Popřípadě využít druhou stranu řeky.  

Podle společnosti SMP CZ probíhají práce podle harmonogramu. „V současné době realizujeme montáž prefabrikátů nosné konstrukce. Po dokončení této fáze, dojde k sepnutí prefabrikované konstrukce lávky a aktivují se nosná lana,“ uvedla pro Hradeckou drbnu tisková mluvčí společnosti Iveta Štočková. Podle jejich slov práci neohrožuje ani zvyšující se cena materiálu. 

Někteří zastupitelé mají problém s jejím vzhledem i cenou  

Za lávku přes Labe u Aldisu zaplatí Hradec Králové 133,7 milionu korun. Tato cena byla z řad veřejnosti i některých zastupitelů několikrát kritizována. „Město se rozhodlo postavit předraženou lávku. Peníze na jiné projekty ve městě se pak nedostávají nebo je šetřeno na špatných místech,“ uvedl před časem pro Hradeckou Drbnu zastupitel Adam Záruba (Změna a Zelení).  

Na pochybnou cenu poukazuje například i náměstek primátora Pavel Marek (ANO). „V tomhle ohledu mám hodně smíšené pocity. Upřímně… Nevím, zda ji za takto vysokou cenu Hradec Králové opravdu potřebuje,“ uvedl pro redakci.  

Na vysokou cenu upozorňovala i samotná veřejnost. Některým obyvatelům se nelíbilo ani umístění. „Totální blbost. Lávka mezi dvěma mosty. Zbytečně vyhozené peníze,“ napsala na facebookový účet Hradecké Drbny Soňa Křížová.  

Umístění lávky už se na sociálních sítích intenzivně řešilo při zahájení stavby. Nová lávka je totiž umístěná jen 150 metrů od Pražského mostu, přes který se pohodlně dostanou cyklisté i chodci. Na druhou stranu je to 400 metrů k Tyršově mostu. Lávka tak vzniká mezi dvěma mosty, které jsou od sebe 550 metrů. 

„Když se stavěla lávka u zimního stadionu, tak jsem si říkal proč? Když jsou další mosty jen kousek. Ale teď to vidíme. Je pěkná a lidé jí hojně využívají. Takže i v tomhle případě se těším na spojení Aldisu a Smetanova nábřeží,“ napsal redakci zastupitel Zdeněk Fink (HDK).  

Souhlasíte se stavbou lávky přes Labe?

Celkem hlasovalo75 čtenářů
 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Aldis, lávka, Labe, Hradec Králové, stavba, foto, galerie, obrazem, názor, Drbna.cz, SMP, Jiří Bláha, Československá obchodní banka, ODS, Pavel Marek, Zdeněk Fink

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OBRAZEM: U Aldisu roste lávka přes Labe. Ne všichni s její stavbou souhlasili  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.