Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Tepelné hospodářství Hradec Králové vyplatí městu 15 milionů korun

Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo asi do 24 tisíc domácností, vyplatí městu opět dividendu 15 milionů korun. Na výplatu použije téměř polovinu z loňského čistého zisku ve výši 29,4 milionu korun. Deset milionů korun půjde do rezervního fondu společnosti a zbytek do sociálního fondu a na účet nerozděleného zisku minulých let. O rozdělení zisku v týdnu rozhodla rada města, řekla ČTK mluvčí radnice Kateřina Šmídová.

Dividendu 15 milionů korun Tepelné hospodářství vyplatilo městu i loni. Tehdy však muselo k výplatě použít šest milionů korun z nerozdělených zisků minulých let, protože čistý zisk za rok 2020 činil jen 10,2 milionu korun. Předloňský pokles zisku byl dán tím, že firmu výrazně postihly výpadky dodávek související s pandemií covidu-19, kdy především školy byly mnoho týdnů zavřené a tepla odebraly výrazně méně.

Loni společnost čistý zisk znásobila téměř na 30 milionů korun, hrubý zisk firmě vzrostl téměř na 37 milionů korun. K růstu zisku podle ředitele firmy Jiřího Seidlera pomohl výhodnější dlouhodobý kontrakt na nákup tepla od Elektráren Opatovice. Tepelnému hospodářství podle něj garantuje stabilitu ceny a vytváří prostor pro vyšší marže. Pozitivně se projevily i investice do vyšší účinnosti, regulace a měření, uvedl Seidler. Po stagnaci tržeb v roce 2020 se výnosy Tepelného hospodářství loni zvýšily na 553 milionů korun z předchozích 496 milionů korun.

V rezervním fondu bude mít Tepelné hospodářství po desetimilionovém mimořádném přídělu 40 milionů korun. "Firma tak bude lépe absorbovat různé výkyvy vyvolané vyšší mocí, jako je válka, ale i například mimořádně teplým počasím. Nebudeme muset tyto vlivy bezprostředně přenášet na spotřebitele, umožní nám to stabilizaci cen," řekl Seidler.

Na investice společnost, která má 42 zaměstnanců, loni vynaložila plánovaných 16 milionů korun. Letos hodlá investice zopakovat, dalších deset milionů chce vložit do oprav.

Teplo Tepelné hospodářství nakupuje od Elektráren Opatovice (EOP) ze skupiny Daniela Křetínského. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci se odhaduje na 80 procent. Do některých lokalit ve městě dodávají teplo přímo i Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkurují.

Teplo Tepelné hospodářství dodává od 1. ledna 2022 za cenu 611 korun za gigajoule (GJ), meziročně to je o 8,5 procenta více. Cena dálkového tepla v Hradci Králové patří mezi nejnižší Česku.

Druhou největší soustavu centrálního tepla v kraji provozuje společnost ČEZ, která ze zdrojů na Trutnovsku zásobuje teplem téměř 16 tisíc domácností. Průměrná cena tepla pro bytový sektor se letos na Trutnovsku v lokalitách Trutnov, Vrchlabí a Dvůr Králové nad Labem zvýšila o deset procent na 637 Kč/GJ.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, teplo, firmy, Tepelné hospodářství, Hradec Králové, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., Elektrárna Opatovice nad Labem, investice, Daniel Křetínský, okres Trutnov, ČEZ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tepelné hospodářství Hradec Králové vyplatí městu 15 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.