Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podvodníkům stačil telefon. Mladíka z Jičínska okradli o 630 tisíc korun

Další podvod, který se podařilo dotáhnout do konce řeší policie v Jičíně. Šestadvacetiletý muž při něm přišel o 360 tisíc korun. Všechno začalo telefonátem z banky. Falešný bankéř tvrdil, že má podvedený napadený účet. Pak už to šlo ráz na ráz.

„Podvedeného měl kontaktovat muž, vydávající se za pracovníka bezpečnostní agentury jedné z bank. Sdělili mu, že někdo zneužil jeho peníze na osobním účtu,“ vysvětlila v tiskové zprávě mluvčí policie Eliška Majerová. Celou domněnku podpořil i falešný policista, který se podvedenému ozval z telefonního čísla pevné linky. Ten mu doporučil, aby spolupracoval s bankéřem a ochránil tak své finance.  

Muž proto poslechl falešného bankéře a odjel do Liberce, kde uzavřel úvěrovou smlouvu na 630 tisíc korun. Tyto peníze obratem vybral a dle pokynů vložil do bitcoimatu. „Muž tak při snaze zachránit své peníze přišel během pár hodin o 630 tisíc korun,“ uvedla mluvčí.  

Podle policie jde o jeden z nejdůvěryhodnějších podvodů po telefonu. Ve chvíli, kdy volající mluví s falešným policistou, dostane se mu pocitu, že je v dobrých rukách. Ve finále jde ale o promyšlený podvod, který je těžké odhalit.  

Dobrou obranou může být přístup k telefonátu z banky. U příchozího hovoru bychom měli být vždycky maximálně opatrní. Pokud potřebuje banka řešit něco neodkladného, zavěste a zavolejte zpět na telefonní číslo uvedené na webu banky. Tím je případný podvod odhalen. Důležité je také uvědomit si, že všechny banky v České republice mají interní postupy, kterými vaše peníze ochrání. Žádná banka vás tedy nebude žádat o výběr z účtu ani podpis půjčky.  

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky podvod, banka, ČNB, hotovost, ČR, Královéhradecký, kraj, bitcoin, kryptoměna, bankéř, přesvědčení, policie, okres Jičín, Jičín, Liberec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Rychlý

Proboha to kdo psal ten článek a co za individuum by na takový nesmysl naletělo? Za prvé v nadpisu je 630 pak v krátkém resumé je 360 tisíc a nakonec v článku samotnem opět 630tisíc takže o kolik byl okraden? Bod číslo dva je ještě zarážející, že i kdyby první část kdy mě někdo volá a řekne že byl na úctě podezřelý pohyb bych si řekl fajn je to možné ,ale abych pak šel a uzavřel půjčku při čemž následně ty peníze vyměnil za bitcoin??? To už bych musel být řádně vygumovaný.

Sobota, 7. května 2022, 19:13Odpovědět

Podvodníkům stačil telefon. Mladíka z Jičínska okradli o 630 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.