Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zastupitelé se mimořádně sejdou kvůli obchodní zóně Nová Zelená. Problém je především doprava

Málo jaký projekt v Hradci Králové vyvolává tolik kontroverze jako záměr vybudovat novou obchodní zónu a park Nová Zelená v Kuklenách. Řada lidí poukazuje na to, že je podobný projekt pro Hradec Králové zbytečný a způsobí komplikace. Především v dopravě. Developer v současné době zpracoval dokumentaci vlivu na životní prostředí a město má do konce měsíce k vytvoření připomínek. I proto se uspořádá mimořádné zasedání zastupitelstva.

Nová Zelená je velká zóna, která má vzniknout na volném prostranství mezi zastavěnou částí Kuklen a silnicí I/11. Podle současného návrhu jde o jednopatrový nákupní komplex s pasáží a 30 obchody a hobbymarketem. Součástí má být i parkoviště pro 1,8 tisíc aut.  

„Zájem mít svoji prodejnu v Hradci Králové mají značky z oblasti módy, sportu, zdravé výživy nebo potřeb pro kutily a domácnost, které v této lokalitě dosud nejsou zastoupeny. Smlouvu máme také uzavřenou s renomovanou prodejnou nábytku, jejíž jméno prozatím z obchodních důvodů neuvádíme,“ uvedl pro Drbnu zástupce developera Martin Kodeš

Řada lidí i místních politiků však poukazuje na to, že takto velká zóna není dimenzovaná na dopravní infrastrukturu, která nezvládne pokrýt takové množství aut.  

„V předložené dokumentaci je například uvedeno, že v Zelené ulici, která má být jednou z přístupových cest k nákupáku, nestoupne doprava. Křižovatka Koruna je investorem dokonce hodnocena jako dostatečně kapacitní,“ uvedl v tiskové zprávě pirátský zastupitel Kamil Kubica. Podle jeho slov je třeba dokumentaci přepracovat. 

Podle developera už ke změnám projektu došlo a další není třeba. „Přepracované řešení představuje robustní dopravní model, který je v porovnání s nezávislou analýzou společnosti Ipsos dokonce naddimenzovaný. Počítá tak raději s mnohem většími počty aut, než kolik jich bude podle všech dostupných modelů do nákupního parku skutečně jezdit,“ uvádí Kodeš. 

Developer je navíc ochoten věnovat radnici 35 milionu korun. Peníze by mohla investovat do zlepšení dopravy v Kuklenách.  

Jednat se bude na mimořádném zasedání zastupitelstva  

Opoziční strany (Piráti, Změna pro Hradec a Zelení, Koalice pro Hradec a KSČM) vyvolali mimořádné jednání zastupitelstva, které se bude Nové Zelené věnovat. Hlavním impulzem je fakt, že developer zpracoval dokumentace (EIA) a radnice má do 29. května možnost se k ní vyjádřit.  

„Radnice však musí s investorem korektně vyjednávat, o co nejvyšší míře jeho spoluúčasti na přípravě a realizaci komunikace Nová Zelená, která by měla být obchvatem přeplněné Pražské třídy a která je pro území Kuklen nezbytná,“ uvedla pro hradeckou drbnu zastupitelka Pavlína Springerová (HDK). 

Radnice i developer radnici potvrdil, že na stole leží vzájemná dohoda o spolupráci. „Na svoje náklady vybudujeme třetinu veřejně prospěšné komunikace, kterou bezúplatně převedeme na město,“ dodává Martin Kodeš. 

Některé zastupitelské kluby však upozorňují, že není možné přesunout zodpovědnost za dopravu v lokalitě na radnici. Podle Pirátů by měl developer dopravu vyřešit kompletně sám.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto J&T REAL ESTATE CZ

Štítky Nová Zelená, Kukleny, Hradec Králové, obchodní, zóna, park, projekt, developer, doprava, infrastruktura, zastupitelstvo, jednání, spolupráce, zelená, Pavlína Springerová, KSČM, Ipsos, Hudební divadlo Karlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé se mimořádně sejdou kvůli obchodní zóně Nová Zelená. Problém je především doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.