Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Středoškoláci ubránili jadernou elektrárnu před kybernetickým útokem. Cvičení mělo úspěch

Studenti střední průmyslové školy ve Dvoře Králové nad Labem měli za úkol ochránit elektrárnu před kybernetickým útokem. Cvičení CzechCybertron má přispět k osvětě dnes tolik klíčové kybernetické bezpečnosti a připravit absolventy škol na jejich budoucí uplatnění.

Obzvlášť v posledních týdnech se ukazuje, jak klíčová je otázka kybernetické bezpečnosti v současném světě. Proto je i podle zástupců Královéhradeckého kraje důležité, aby se co nejvíce šířila osvěta v této oblasti.

Pořádání podobných akcí je nejlepší způsob přípravy pro uplatnění absolventů škol, nejen na vysoce specializovaných pracovištích, ale i obecně, například pro oblast IT, která se dnes s bezpečnostní problematikou potýká na jakékoliv úrovni,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

V rámci cvičení, které proběhlo na střední průmyslové škole ve Dvoře Králové nad Labem, se školní aula proměnila v jadernou elektrárnu s reaktorem, primárním i sekundárním chladícím okruhem, řídícím centrem i modelem celé distribuční soustavy elektřiny v České republice.

Studenti pak museli plnit úkoly, které měly prověřit jejich znalosti a dovednosti a zároveň schopnost spolupráce, komunikace a hledání inovativních řešení.

Součástí cvičení byl i tým bezpečnostních expertů, kteří měli za úkol ochránit elektrárnu před kybernetickým útokem a odhalit jeho pachatele. Cvičení mělo mezinárodní účast. Zúčastnil se ho i desetičlenný tým z Polska.

Polští studenti velmi dobře zapadli do týmu a svými dovednostmi byli bezesporu přínosem," řekl náměstek hejtmana odpovědný za oblast školství Arnošt Štěpánek (Piráti). Projekt sklidil i v očích kolegů z Polska velký úspěch. „Otevírají se nám tak další zajímavé příležitosti pro spolupráci,“ dodal Štěpánek.

Obě cvičení připravila škola ve spolupráci se špičkovými odborníky na kybernetickou bezpečnost České republiky.„Velké poděkování patří řediteli školy panu Vojtěchovi a celému realizačnímu týmu i externím spolupracovníkům,“ zhodnotil náměstek.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, cvičení, kybernetická ochrana, studenti, útok, jaderná elektrárna, hejtaman, Polsko, spolurpáce, kybernetický útok, Martin Červíček, Česko, ODS, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci ubránili jadernou elektrárnu před kybernetickým útokem. Cvičení mělo úspěch  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.