Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradec Králové se chce účastnit procesu EIA na stavbu spalovny v Opatovicích

Město Hradec Králové se chce stát účastníkem posouzení vlivu stavby spalovny odpadů v Opatovicích nad Labem na životní prostředí. V celém procesu EIA hodlá uplatňovat připomínky a získávat informace, například ke kapacitě spalovny. Schválili to dnes zastupitelé Hradce Králové. Stavbu spalovny komunálního odpadu nazvanou Zařízení pro energetické využití odpadu (ZEVO) chystá v Opatovicích na Pardubicku společnost Elektrárny Opatovice (EOP).

EOP již podaly dokumentaci ke zjišťovacímu řízení na ministerstvo životního prostředí a vstoupily tak s projektem do přípravné fáze procesu EIA. "Město Hradec Králové bude požadovat zpracování dokumentace EIA a zařazení města mezi dotčené územní samosprávné celky," schválili zastupitelé na návrh zastupitele Martina Hanouska (Zelení). Zatím Hradec Králové mezi dotčené územní samosprávné celky zařazen není.

Město hodlá při zpracování dokumentace EIA uplatňovat řadu požadavků. Bude chtít posouzení alternativních řešení likvidace opadů bez opatovické spalovny, například v cementárně v Prachovicích na Chrudimsku. Město také bude chtít posouzení dopravní zátěže, posouzení variant s nižší kapacitou spalovny, posouzení imisí v porovnání se spalováním zemního plynu a popis toho, jak se naloží se zbytky po spalování.

Hradec Králové má podle náměstka primátora Jiřího Bláhy (ODS) obavu, aby se vzhledem k navrhované kapacitě spalovny nedovážel odpad z velmi širokého okolí či až z Polska. "Město bude chtít záruky, že kapacita je nastavena pouze s ohledem na lokality Královéhradeckého a Pardubického kraje," uvedl Bláha.

Podle zastupitele Jana Zemana (Piráti) bude Hradec Králové potřebovat ročně spalovat maximálně 7,7 tisíce tun odpadu, ale kapacita spalovny je až dvacetkrát větší. "Reálně by se tak do Opatovic musel svážet odpad ze tří krajů nebo i ze zahraničí," uvedl.

Spalovna by měla vzniknout za vjezdem do areálu opatovické elektrárny. Podle zveřejněné dokumentace by měla zpracovávat 150.000 tun odpadu ročně, což představuje 480 tun za den. Vzniklé teplo by šlo systémem centrálního zásobování teplem elektrárny, která je dodává do Pardubic, Hradce Králové, Chrudimi a dalších měst a obcí.

Svozová oblast, z níž by odpady pocházely, počítá s okruhem asi 60 až 80 kilometrů. V maximální variantě zahrnuje území Pardubického a Královéhradeckého kraje, východní část Středočeského kraje a severní část Kraje Vysočina. V budoucnu by produkce energeticky využitelných odpadů z této oblasti měla dosahovat asi 280 tisíc až 328 tisíc tun ročně. Denně se uvažuje s příjezdem asi 30 středních nákladních vozidel a stejným počtem těžkých nákladních vozidel s odpadem a 30 osobními auty.

Podle mluvčí Elektráren Opatovice Hany Počtové by spalovna byla pro elektrárnu doplňkovým zdrojem k zemnímu plynu a biomase, kterým chce postupně nahradit hnědé uhlí. Její výkon by měl pokrýt dodávky tepla a elektrické energie domácností krajského města. Výše budoucí investice elektrárny se odhaduje na několik miliard korun. Zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2028.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, odpady, energie, stavby, ekologie, Hradec Králové, spalovna, odpad, EIA, Pardubický kraj, Elektrárna Opatovice nad Labem, Opatovice nad Labem, Jiří Bláha, Martin Hanousek, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové se chce účastnit procesu EIA na stavbu spalovny v Opatovicích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.