Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Weby ministerstva a policie jsou pod útokem. Hackeři hrozí i útokem na weby médií

Weby ministerstva vnitra jsou od dnešního rána nedostupné kvůli kybernetickému útoku. Jde i o stránky hasičů i policie. Stránky přetížil takzvaný DDoS útok, při kterém útočníci zahltily stránky vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů. „Policie má na webech různé veřejné databáze, takže ve vztahu ke službě veřejnosti jde o velký problém,“ řekl pro Drbnu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

„Výpadek webu je pro nás velký problém“

Státní weby v České republice čelily podobným útokům už minulý týden. Podle zjištění ČTK se k nim dnes přihlásila ruská hackerská skupina Killnet. „K únikům dat nedošlo. Pracujeme na tom, aby stránky ministerstva, policie i hasičů začaly co nejrychleji pracovat," uvedla pro ČTK mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

O velkém problému hovořil i mluvčí policejního prezidia. „Naše policejní stránky jsou zdrojem velké spousty informací pro občany, jsou tam zveřejněné databáze například pátrání po osobách, takže výpadek webu je pro nás velký problém. V neposlední řadě je to také portál, skrze který zveřejňujeme naše prohlášení a tiskové zprávy, takže takové výpadky omezují naši činnost,“ řekl naší redakci Ondřej Moravčík.

Moravčík doplnil, že interní komunikace mezi policisty skrze mailovou komunikaci nadále funguje bez problémů, té se útoky podle mluvčího nedotkly.

Prokremelská skupina hackerů nechce být označována jako prokremelská

V minulém týdnu čelily útokům weby vlády a Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost nebo portál veřejné správy, který spravuje ministerstvo vnitra. Pod útokem byly také třeba stránky některých regionálních letišť nebo Českých drah. Ani tehdy podle vnitra žádná data neunikla.

Ruská prokremelská skupina hackerů Killnet, která se k útokům hlásí, dnes na svém webu uvedla, že stejné útoky hrozí i českým médiím, pokud ji nepřestanou označovat za prokremelskou.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Rusko, Ukrajina, správa, policie, hasiči, internet, vnitro, hackeři, ČR, Ministerstvo vnitra České republiky, Policejní prezidium České republiky, Česko, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Weby ministerstva a policie jsou pod útokem. Hackeři hrozí i útokem na weby médií  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.