Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Platba kartou na úřadě? Podle Čechů je co zlepšovat

Možnost platby kartou na úřadech se postupně stává samozřejmostí. Ukázal to průzkum, který provedla Drbna na vybraných magistrátech v Česku. V drtivé většině případů je možné platit většinu poplatků bezhotovostně. Stále stoupající počet platebních terminálů potvrzuje také společnost Mastercard. I tak Češi vidí mezery právě v možnosti platby kartou ve státní správě.

„Míst, kde obchodníci přijímají platby, je už poměrně velké množství a stále jich přibývá a pozadu nezůstává ani státní správa. Úřady nicméně stále patří k místům, kde Češi vidí z hlediska možnosti platit kartou největší mezery. Podle nejnovějšího průzkumu Mastercard by si 24 procent zákazníků přálo platit na úřadech kartou. Tento počet navíc každoročně stoupá,“ potvrzuje za společnost Mastercard Michal Čarný, generální ředitel společnosti pro Českou republiku a Slovensko a dodává: „Děláme všechno pro to, aby snadné a rychlé bezkontaktní platby byly dostupné kdekoli, veřejnou správu nevyjímaje. Ve spolupráci s dalšími partnery jsme mimo jiné stáli u zrodu bezkontaktního placení za jízdenky přímo ve vozech pražské MHD. A se samosprávami spolupracujeme i jinými způsoby: důkazem může být nedávný podpis memoranda s hlavním městem Prahou, které se stalo jako první české město součástí inovativní mezinárodní platformy City Possible. Praha díky tomu dostane mimo jiné přístup k unikátním datům, která jí umožní lépe plánovat infrastrukturu nebo turismus.“

Češi jako premianti

Češi podle statistik byli a jsou alespoň v oblasti placení velkými inovátory. „Podílem bezkontaktních plateb na celkovém počtu transakcí patří Česká republika celosvětově na přední příčky. Před pandemií covidu jsme dokonce obsadili druhé místo na světě. Momentálně je v České republice k dispozici celkem 27 platebních terminálů na tisíc obyvatel. Pro srovnání: celoevropský průměr je 36 terminálů, takže stále máme v tomto ohledu co dohánět,“ doplňuje Čarný.

K platbě na magistrátu většinou hotovost nepotřebujete

Platební terminály jsou dnes k dispozici také na většině magistrátů, které redakce oslovila.

„Co se týká přijímání plateb platebními kartami, tak mají občané možnost uhradit veškeré poplatky na pokladnách budov libereckého magistrátu platební kartou, s výjimkou plateb za pronájem hřbitovních míst, kde se tato možnost také připravuje,“ potvrzuje například mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Naopak na královéhradeckém magistrátu testují nový platební automat. „Na Magistrátu města Hradec Králové bylo doposud možné platit kartou na pokladně a také v budově odboru dopravní správních agend. V tomto týdnu se magistrát chystá spustit nový platební automat, kde bude možné hradit vybrané správní poplatky jako například řidičské průkazy, svatby, rybářské lístky, czechpoint, odpad a podobně,“ potvrdila v polovině dubna mluvčí královehradeckého magistrátu Kateřina Šmídová.

Platit kartou lze také na všech pokladnách pražského magistrátu a bezhotovostních platebních automatech. „Většina pokladen je určena pro činnosti odboru dopravně správních činností a podle toho se odvíjí i poplatky, které se dají zaplatit jak hotově, tak platební kartou. Další možnosti vyřízení poskytuje Portál Pražana, skrze který mohou obyvatelé města vyřídit agendy přímo z domova,“ potvrdil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Platba kartou je možná také na všech pokladnách olomouckého magistrátu. „Kartou lze platit všechny závazky vůči městu,“ shrnula olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Redakce Drbny požádala o vyjádření k možnosti platby kartou také ministerstvo financí ohledně platby kartou na finančních úřadech. Do uzávěrky článku jsme odpovědi na zaslané otázky nedostali.

Karty postupně nahrazují chytré telefony a hodinky

Celkový počet transakcí provedených pomocí platebních karet v Česku průběžně roste. Za rok 2021 došlo podle dat Sdružení pro bankovní karty k meziročnímu zvýšení o 22 procent.  „Stále vyšší zájem pozorujeme u placení mobilním telefonem, které využívá 32 procent Čechů. Z našich informací vyplývá, že jakmile zákazník začne platit mobilním telefonem, používá ho až v polovině veškerých plateb, které provádí. Obliba vzrůstá také u placení pomocí chytrých hodinek, které v České republice vlastní už 25 procent lidí a 10 procent je využívá k placení,“ dodává Čarný ze společnosti Mastercard.

Z jeho slov vyplývá, že trend současnosti i blízké budoucnosti je tokenizace karet. Tedy nahrazení tradičních karetních údajů unikátními zašifrovaným tokenem. „S tím je spojená možnost přenést svoji platební kartu v její virtuální podobě bezpečně a jednoduše do různých nositelných zařízení nebo on-line služeb. Díky tomu se plastové karty v budoucnu stanou zbytečnými. Již nyní v našem průzkumu sedm procent Čechů uvedlo, že tradiční fyzickou platební kartu vůbec nepotřebují a vše platí mobilem nebo hodinkami. Očekáváme, že tento podíl v nejbližší době prudce poroste,“ uzavírá generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky MasterCard, karta, platba, úřad, magistrát, Česko, poplatek, Drbna.cz, Slovensko, Pražský magistrát, Praha, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Platba kartou na úřadě? Podle Čechů je co zlepšovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.