Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stadion se prodraží kvůli amatérskému vyjednávání, zní z opozice. O kolik bude aréna dražší zatím není jasné

Na radnici v Hradci Králové se rozhořel první předvolební spor. Předsedkyně Hradeckého demokratického klubu a kandidátka na primátorku Pavlína Springerová se opřela do současného náměstka Jiřího Bláhy (ODS). Podle ní bude mít jeho amatérské vyjednávání vliv na vyšší cenu nového fotbalového stadionu. Podle Bláhy však k žádnému vyjednávání zatím nedošlo.

Podle původní smlouvy zaplatí za nový fotbalový stadion Hradec Králové 568 milionů korun. Po rozhodnutí Národní sportovní agentury je navíc jasné, že celou částku město zaplatí z vlastní kapsy. Stadion staví sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. 

Některé členy opozice znervózňuje vyjednávání vedení města. Například zastupitelka a předsedkyně Hradeckého demokratického klubu Pavlína Springerová označila jednání za doslova amatérská. „Investiční náměstek svými výroky a reakcemi ještě před samotným jednáním o možném, nikoli automatickém zdražení stavby, nenávratně poškozuje svou vyjednávací pozici,“ uvedla ve svém prohlášení zastupitelka.  

Naráží na náměstka Jiřího Bláhu (ODS), který je ve vedení města zodpovědný za finance. Podle jeho slov však k žádnému konkrétnímu vyjednávání mezi městem a dodavatelem nedošlo. „Dodavatel zatím nepředložil relevantní podklady. Zatím tak nevíme, z čeho vychází,“ potvrdil Bláha redakci Hradecké Drbny. Potvrdil tak, že konkrétní částku, kterou společnosti požadují zatím nezná.  

Podle předchozích informací České tiskové kanceláře má jít o dražší materiál. Především o betonové výztuže, betonové směsi, ocelové konstrukce a materiál potřebný pro technické zařízení budov.  

Podle Springerové je však zarážející i komunikace mezi koalicí a opozicí. Užší vedení města údajně několik dnů dopis o navýšení ceny před zastupiteli tajilo. Tuto informaci náměstek nepotvrdil. Naopak uvedl, že chtěl od zastupitelů znát jejich názor. „Se zastupiteli jsem se setkal. A chtěl jsem znát jejich názor,“ uvedl redakci po telefonu.  

Z rozhodnutí sportovní agentury se stadion prodražil o 300 milionů  

Hradec Králové měl v plánu zaplatit jen část z celkové sumy 568 milionů korun. Radnice totiž počítala s tím, že uspěje s žádostí o 300 milionů korun od Národní sportovní agentury. Ta však v polovině dubna definitivě rozhodla a peníze neposkytne. Na první pohled velký problém údajně dokáže radnice vyřešit svépomoci.  

„Dotace nemá souvislost s pokrytím financí na fotbalový stadion. Už předchozí vedení alokovalo potřebné finance v rozpočtu města. Finanční prostředky tak město má,“ uvedl pro Drbnu Bláha.   

Na otázku, zda je v rozpočtu rezerva pro případné zdražení fotbalového stadionu konkrétně neodpověděl. „Nejdřív musíme dostat návrh. Až budeme znát přesnou částku, pak o tom budeme se zastupiteli jednat,“ uvedl. 

Práce na fotbalovém stadionu v Hradci Králové začala letos v únoru. Po 15 letech příprav. Stadion je největší investicí v historii města. Bude splňovat podmínky pro mezinárodní utkání v kategorii UEFA4. Fotbalové utkání bude běžně sledovat až osm tisíc fanoušků. V případě nutnosti by měla jít kapacita navýšit o další 1,3 tisíce míst.  

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Komárek | MMHK

Štítky fotbalový, stadion, Hradec Králové, fotbal, peníze, sport, finance, Jiří Bláha, Pavlína Springerová, spor, vyjednávání, prodražení, radnice, fotbalový stadion, FC Hradec Králové, ODS, Hradecký demokratický klub, Národní sportovní agentura, Strabag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stadion se prodraží kvůli amatérskému vyjednávání, zní z opozice. O kolik bude aréna dražší zatím není jasné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.