Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Většina památek v kraji chystá velikonoční program. Některé během svátků zahájí sezonu

Prodloužený víkend bude i v Královéhradeckém kraji ve znamení oslav příchodu jara. Do velikonočního se obléknou hrady i zámky a koná se celá řada tematicky laděných akcí. Po dvouleté pauze způsobené epidemií koronaviru památky opět nabídnou bohatý program.

Správa Národního památkového ústavu, která má pod sebou zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Opočno, Ratibořice nebo hospital Kuks, hodlá letos návštěvníkům vynahradit předchozí dvě promarněné sezony. Většina památek nabídne akce, které budou nasáklé velikonoční atmosférou. Odpovídat tomu bude výzdoba i program.

Od 15. do 18.dubna bude vyzdobený například státní zámek Hrádek u Nechanic. Zde se budete moci seznámit s historií Velikonoc, s jejich zvyky a tradicemi. Chybět nebude ukázka techniky zdobení vajíček, význam dnů svatého týdne a další zajímavosti týkající se těchto nejstarších křesťanských svátků.  Otevřená bude taky zámecká kuchyň, kde bude možné ochutnat originální sváteční zámecký bílý punč.

Na zámku v Opočně se koná inspirativní velikonoční výstava i méně tradičních kraslic a velikonoční výzdoby. Ke shlédnutí bude v prostorách části bývalé zámecké kuchyně ve dnech 14. až 18. dubna. „Vystaveno bude více jak dva a půl tisíce kraslic vytvořených různými technikami a s různými motivy. Výstava zahrnuje i vajíčka exotických zvířat, která poskytla Zoo Dvůr Králové nad Labem,“ uvedla na webových stránkách zámku mluvčí územní památkové správy na Sychrově Lucie Bidlasová.

Od 12. dubna se Velikonoce konají také na zámku v Náchodě. V letošním roce si zde návštěvníci budou moci poprvé vychutnat velikonoční atmosféru na prohlídkovém okruhu věnovaném posledním majitelům. Běžný výklad průvodci doplní a zajímavosti vážící se k nejvýznamnějšímu křesťanskému svátku a interiéry budou okrášleny symboly svátku jara a drobnou velikonoční výzdobou.


Velikonoční program chytají také na zámku v Častolovicích. Zámek v letošním roce otevírá na Velký pátek 15. dubna a bude otevřen po celý víkend včetně Velikonočního pondělí vždy od devíti do 18 hodin. "Nejenom zámecká expozice, ale celý zámek přivítá návštěvníky ve velikonočním duchu. Otevřená bude i zámecká kavárna,“ uvedli zástupci častolovického zámku na webu. Připraven bude i doprovodný program pro děti, například velikonoční kroket, kuželky, překážková dráha nebo hledání ztracených vajíček po celém parku.

Na velikonoční výstavu do skanzenového areálu Šrámkova statku v Pileticích mohou návštěvníci vyrazit od 14. do 18. dubna. Od Zeleného čtvrtka do Velikonočního pondělí si budete moci prohlédnout bohatě zdobenou sbírku kraslic, jarních zvykoslovných předmětů a stálou expozici tohoto rustikálního venkovského sídla z 19. století. K vidění budou i různé techniky zdobení kraslic a lidových řemesel. Součástí výstavy jsou i tvořivé dílničky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, památky, kultura, zámek, hrady, Velikonoce, výzdoba, prohlídky, akce, děti, zábava, kraslice, tradice, svátek, pandemie covidu-19, Náchod, Hrádek u Nechanic, Zámek Opočno, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina památek v kraji chystá velikonoční program. Některé během svátků zahájí sezonu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.