Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na zámku ve Skřivanech na Hradecku našly ubytování desítky uprchlíků z Ukrajiny

V zámku ve Skřivanech na Královéhradecku našly zázemí desítky uprchlíků z Ukrajiny, jde o ženy s dětmi. Celková kapacita objektu, který patří Královéhradeckém kraji, je až 80 míst. První uprchlíci se na zámku ve Skřivanech ubytovali 23. března. Provoz budovy zajišťuje krajský Domov sociálních služeb Skřivany, který před pěti lety prostory využíval pro své klienty.

"Na skřivanském zámku je aktuálně ubytováno 42 ukrajinských uprchlíků, jedná se o 23 žen a 19 dětí. Ubytováni jsou v 11 jednolůžkových až pětilůžkových pokojích. Mají k dispozici kuchyňku, takže si mohou sami vařit," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann

Jde o nekomerční ubytování v krajských kapacitách, nikoli nouzové ubytování typu, tělocvičen či kulturních domů. "Tento typ ubytování kraj zatím aktivovat nemusel," řekl Lechmann. Ve Skřivanech je školka i základní škola, kam děti uprchlíků mohou docházet.

Podle ředitele skřivanského domova sociálních služeb Slavomila Štefána se do pomoci s přípravou ubytování zapojili ve velké míře i místní, nedaleká továrna například pomohla se zajištěním přívodu pitné vody, lidé nosili hračky, lůžkoviny, potraviny i drogerii a hygienické pomůcky. V obecní knihovně nabídli uprchlíkům výuku českého jazyka.

"Aktuálně je největší potřeba zajistit dostatečné množství trvanlivých potravin pro nadcházející týdny. Pokud veřejnost chce, může pomoci touto formou humanitární pomoci," řekl Lechmann.

V kraji je ubytováno přes 11,5 tisíc ukrajinských uprchlíků, většina z nich bydlí v krajských, městských, obecních a dalších nekomerčních typech ubytování, jako jsou různé ubytovny a nemovitosti neziskových organizací. V regionu se ale velmi často ubytovávalo také v domácnostech, a to díky početné ukrajinské diaspoře. Na území kraje žilo před ruskou invazí na Ukrajinu podle hejtmanství téměř sedm tisíc Ukrajinců.

Migrační tlak na hradecký kraj klesá. KACPU denně odbaví desítky uprchlíků

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj od začátku svého fungování 2. března do úterního večera zaregistrovalo 11.470 ukrajinských uprchlíků, z toho 1721 získalo ubytování přes databázi krajských hasičů. V...

Kapacita ubytování v kraji je podle hejtmanství nyní dostatečná. "Velký podíl na tom mají jak obce, neziskové organizace, tak fyzické osoby, které nadále nabízí ubytování ve svých nemovitostech, případně přímo ve svých domácnostech," řekl Lechmann.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj do středečního večera zaregistrovalo 11 588 ukrajinských uprchlíků, z toho 1 726 získalo ubytování přes databázi krajských hasičů. Ve středu hradecké KACPU odbavilo 118 lidí, v úterý 113 lidí, v pondělí 160, v neděli 145 a v sobotu 159, vyplynulo z údajů krajských hasičů. "Prostřednictvím KACPU jsme zprostředkovali ubytování pro asi deset procent všech příchozích uprchlíků. Ostatní měli zajištěné ubytování díky městům, obcím a 'neziskovkám'," řekl Lechmann.

V posledních týdnech hradecké KACPU eviduje nižší denní počty uprchlíků. "V průměru denně centrum registruje 150 osob denně, před měsícem jich bylo pětinásobně víc," dodal Lechmann. Kraj dosud vyčlenil na uprchlickou krizi 25 milionů korun. Hejtmanství předpokládá, že to stačit nebude a částku bude muset kraj zvýšit.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Královéhradecký, kraj, uprchlík, zámek, skřivan, Královéhradecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku ve Skřivanech na Hradecku našly ubytování desítky uprchlíků z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.