Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Stavebním firmám se v Česku stále poměrně daří, během února začaly se stavbou téměř 3 700 bytů

Ačkoli průmysl kvůli chybějícím materiálům stagnuje, stavebnictví naopak vykazuje opačné výsledky. Stavební výroba meziročně zrychlila o 18,9 procenta. Podobným tempem naposledy stavební produkce rostla na jaře 2019. Uvedl to Český statistický úřad s tím, že se do statistik započítávají stavby bytových i nebytových domů, stavba cest či telekomunikačních a energetických sítí.

„Stavební produkce v únoru zaznamenala po delší době dvouciferný růst a rostla téměř o pětinu. K výbornému výsledku kromě jiného přispěla nízká srovnávací základna a příznivé počasí. Rychleji rostla produkce na inženýrských stavbách a tahounem byly větší firmy,“ vysvětluje Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky. Stavební úřady během února vydaly 6 903 stavebních povolení, což je meziročně o 12,4 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 39,8 miliardy korun, oproti loňskému roku je tato hodnota vyšší zhruba o pětinu.

Je cena sedm milionů korun za byt v pohodě? Odpovídá realitní specialista Štěpán Schűtz

Proč jsou ceny nemovitostí v Hradci Králové tak vysoko? Dá se očekávat další zvyšování cen? Jak správně prodat byt nebo dům? A jak to bude s hypotékami? To jsou jen některé z otázek, které Hradecká Drbna řešila s hradeckým realitním specialistou...

Počet zahájených bytů v únoru 2022 meziročně vzrostl o 26,1 procenta, konkrétně se jedná o 3 691 bytů. „V únoru se dokončilo 2 265 bytů a jejich počet klesl o 13,1 procenta. Zatímco rodinné domy byly na loňské úrovni a pokles z předchozích měsíců se zastavil, v bytových domech se bytů dokončilo velmi málo a jejich počet meziročně klesl o téměř třetinu,“ říká vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Z celorepublikové statistiky připadá celkem 43,8 procenta nových bytů na Prahu, následuje Jihomoravský kraj se 17,53 procenty a Plzeňský kraj s 10,59 procenty. Méně než sto nových bytů v rodinných i bytových domech celkem se letos začalo stavět jen v Karlovarském kraji.

Ohodnoť článek

Štítky stavba, výstavba bytů, bydlení, statistika, ČSÚ, ČR, Česko, stavebnictví, Český statistický úřad, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebním firmám se v Česku stále poměrně daří, během února začaly se stavbou téměř 3 700 bytů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.