Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Ve Festival parku v Hradci Králové už se zabydleli první uprchlíci. Někteří tu najdou i práci

V hradeckém Parku 360 už našli dočasné bydlení první ukrajinští uprchlíci. Organizátoři festivalu Rock for People tady vybudovali provizorní městečko složené z obytných buněk pro 40 lidí. Na jeho vybudování mezi sebou vybrali sto tisíc korun, což jsou zároveň náklady na jeho měsíční provoz. Pokud bude ze strany Ukrajinců zájem, najdou zde nejen ubytování, ale i práci.

Vznik ubytovací vesničky byl spontánní nápad organizátorů jedné z největších hudebních akcí u nás. Vybudovali tady zázemí pro 40 lidí. „Jsme připraveni, že městečko může fungovat i v průběhu festivalu,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel festivalu Michal Thomes.

Tým festivalu mezi sebou ve sbírce vybral sto tisíc korun, které posloužily na vybudování buněk. Organizátoři zároveň vyhlásili sbírku, do které mohou přispět všichni, kteří se na Rock for People v létě chystají.

Ukrajinští obyvatelé vesničky se mohou festivalu účastnit, nebo když budou chtít, jsme připraveni nabídnout jim práci na přípravách i během festivalu,“ dodal Thomes.

Do jedné buňky se vejdou tři lidé. Každá buňka má vlastní elektrické topení, je zde společné sociální a hygienické vybavení. Uprchlíci sdílí taky společnou kuchyň se základním vybavením. Obyvatelé improvizovaného městečka mají k dispozici taky společenskou místnost s počítačem a televizí. Využít mohou taky jízdní kola pro lepší spojení do centra města.

Měsíční provoz městečka vyjde na zhruba sto tisíc korun. Na jeho pořízení a chodu se podílí různí dárci a vesnička vznikla také ve spolupráci s městem Hradec Králové a místní Diecézní charitou. Jakákoli další pomoc je vítaná. Informace o přípravách projektu a jeho následných fázích pořadatelé sdílejí na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Festival park, letiště, Rock for People, uprchlíci, Ukrajina, ubytování, vesnička, zázemí, práce, sbírka, festival, uprchlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Festival parku v Hradci Králové už se zabydleli první uprchlíci. Někteří tu najdou i práci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.