Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji stoupl počet podnikatelů. Je jich téměř 150 tisíc

Počet ekonomických subjektů registrovaných v Královéhradeckém kraji se loni zvýšil o 1 002 na dosud nejvyšších 142 345. Přibylo podnikatelů v průmyslu, stavebnictví a zemědělství. Podnikatelských subjektů v kraji trvale přibývá. Při vzniku kraje v roce 2000 jich bylo mírně přes 108 300, tedy o čtvrtinu méně než nyní. Růst počtu loni zaznamenaly právnické osoby i podnikající fyzické osoby. Vyplývá to z údajů hradecké pobočky Českého statistického úřadu.

Na loňském růstu se více podíleli živnostníci a podnikající fyzické osoby, jejichž počet loni vzrostl o 784 na 113.449. Počet firem a jiných právnických osob se loni zvedl o 218 na 28.896. Největší část z nich, přes 15.700 jednotek, tvořily obchodní společnosti jako společnosti s ručením omezeným či akciové společnosti. Družstev bylo v kraji 410 a státních podniků osm.

Z hlediska oborů se nejvíce podnikatelských subjektů nadále zabývalo velkoobchodem, maloobchodem a opravami vozidel, celkem jich bylo 28 931, meziročně o 1 115 méně. Naopak v průmyslu a stavebnictví podnikatelů přibylo na 20 180 a 18 254. V zemědělství, rybářství a lesnictví se počet subjektů zvýšil na 9 388 podnikatelů. V ubytování, stravování a pohostinství statistici evidovali 8 943 podnikatelů, jejich počet meziročně asi o 100 klesl. V oboru vzdělávání působilo 2 513 subjektů.

Firem s více než 2000 zaměstnanci bylo loni v Královéhradeckém kraji sedm. Mezi největší podniky v kraji podle počtu zaměstnanců patří jičínská společnost Continental Automotive Czech Republic a Fakultní nemocnice Hradec Králové. Významnými zaměstnavateli dále jsou Lesy České republiky, textilka Juta Dvůr Králové nad Labem a Oblastní nemocnice Náchod.

Největším zaměstnavatelem v kraji je automobilka Škoda Auto, která v závodech Kvasiny a Vrchlabí dává práci asi 10 tisíc lidí. Vzhledem k mladoboleslavskému sídlu automobilky zahrnuje ČSÚ zaměstnance závodů do středočeské statistiky.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, hospodářství, firmy, ČSÚ, 2021, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, ŠKODA AUTO a.s., Lesy České republiky, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Continental Automotive Czech Republic, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji stoupl počet podnikatelů. Je jich téměř 150 tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.