Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Každé čtyři hodiny jedna srážka se zvěří. Rizikové období roku na silnicích je tady

Se změnou času tradičně přichází rizikové období na silnicích. Lidská únava v kombinaci s větší aktivitou zvěře vytváří na cestách nebezpečné situace. Srážek se zvěří v posledních dnech rapidně přibývá. Jsou dny, kdy policejní hlídky řeší každé čtyři hodiny jeden takový případ.

Období kolem změny času ze zimního na letní má prokazatelně vliv na statistiky nehodovosti na silnicích. Nebezpečný koktejl únavy, poruch spánku, rozhozených biorytmů a jarní oslabené imunity vede k častějším dopravním nehodám. Příroda se naopak probouzí a zvířata, která změnu času neregistrují, jsou mnohem aktivnější.

To jsme si potvrdili i v uplynulých 24 hodinách, kdy jsme evidovali šest nehod způsobených střetem se zvěří, což v přepočtu vychází na jednu nehodu každé čtyři hodiny,“ uvedla v úterý na webu policie Královéhradeckého kraje mluvčí Lucie Konečná.

Ve statistikách se přitom evidují jen střety s větší zvěří, kdy dojde k poškození vozu nebo se ke zranění někoho z cestujících v autě. Srážky s drobnou zvěří se nikam nezapisují.

Nejvíce zásahů měli policisté v posledních dnech na Rychnovsku. Vyjížděli například do obce Křivice, kde ve směru jízdy na Bolehošť vběhla řidiči do cesty srnka. Stalo se to kolem desáté hodiny večerní. Škoda byla vyčíslena na šedesát tisíc korun. 

Do takové situace se obzvlášť v této roční době může dostat každý. Jak v takovém případě správně reagovat? „Řidičům radíme hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu,“ řekla mluvčí.  Řidič by měl začít brzdit a pokud dojde k nárazu, pokusit se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily náraz.

Nejlepší samozřejmě je, snažit se takovým situacím předcházet. „Řidič by měl sledovat krajnici a tam kde se dá výskyt zvěře předpokládat, by měl snížit rychlost. Pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. Mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách,“ dodala Konečná.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Rychnovsko, nehoda, střet, zvěř, statistika, změna času, prevence, zranění, policie, silnice, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každé čtyři hodiny jedna srážka se zvěří. Rizikové období roku na silnicích je tady  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.