Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po srážce dvou lyžařů zahynul na sjezdovce ve Špindlerově Mlýně padesátiletý Polák

Po srážce dvou lyžařů na sjezdovce ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších zemřel v pondělí padesátiletý polský lyžař. V tiskové zprávě to dnes uvedla horská služba. Jde o první tragické úmrtí při lyžařských aktivitách v aktuální zimní sezoně v České republice.

Lyžaři se srazili po 11:00 na červené sjezdovce v areálu Svatý Petr. "Po příjezdu na místo jsme zjistili, že se u obou lyžařů jedná o vážná zranění a jeden z nich, muž polské národnosti, se nachází v bezvědomí a přítomný zaměstnanec areálu u něho provádí resuscitaci," uvedl zasahující člen Horské služby Krkonoše Jan Král.

Horští záchranáři Polákovi nasadili externí defibrilátor a napojili ho na kyslík. "Vše jsme konzultovali s dispečinkem linky 155 hradeckého kraje. Nadále jsme prováděli resuscitaci až do příletu vrtulníku liberecké letecké záchranné služby," uvedl Král. Pacienta si následně převzali lékař se záchranářem, které vrtulník vysadil poblíž místa nehody. Lékař nakonec konstatoval smrt lyžaře.

Druhého lyžaře, kterému také bylo 50 let, záchranáři zafixovali krčním límcem a vakuovou matrací. Utrpěl poranění v obličeji a měl bolesti zad. Následně jej záchranáři odvezli sanitou do vrchlabské nemocnice s bolestí zad a krvácejícími poraněními v obličeji.

Horská služba vyzvala lyžaře k dodržování pravidel bezpečného lyžování. "Zaznamenali jsme, že s úbytkem lyžařů na sjezdovkách začali lidé jezdit rychleji. Poslední dobou srážek lyžařů přibylo, naštěstí ne s takto fatálním koncem," uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Jirsa.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky ČR, Polsko, neštěstí, rekreace, hory, úmrtí, Krkonoše, lyžař, sjezdovka, Špindlerův Mlýn, horská služba, Česko, Jan Král, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po srážce dvou lyžařů zahynul na sjezdovce ve Špindlerově Mlýně padesátiletý Polák  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.