Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Čeští kluci v Rusku? Snaží se být neviditelní a doufají v konec sezony, říká hokejový expert Jakub Koreis

Jakub Koreis se coby hokejová naděje podíval do zámoří a v tuzemské lize oblékal dres Sparty, Plzně i Komety Brno. Dnes je úspěšný podnikatel, zastává pozici hokejového komentátora a je spoluautorem nejposlouchanějšího hokejového podcastu Bomby k tyči. Ani jeho nenechává chladného situace na Ukrajině, několika válečným uprchlíkům poskytl azyl a aktivně sleduje situaci v zahraničí, a to nejen z pohledu českých hráčů. Jak válku vnímají, jaké jsou jejich možnosti a jak celá situace ovlivní hokejový svět? I tom jsme pohovořili v rozhovoru pro Drbnu.

Jste v kontaktu s českými hráči, kteří jsou momentálně v Rusku?
Hned se začátkem invaze na Ukrajině jsem mluvil se dvěma hráči. Byli z toho úplně hotoví. Říkali, že se snaží být naprosto neviditelní a neupozorňovat na sebe. Jsou v opravdu těžké situaci. Za prvé hrají za zlomek peněz, než za kolik podepsali smlouvy, protože je platí v rublech. Takže to, že zůstávají rozhodně není o penězích. Naopak, kdyby se sbalili a odjeli, tak jim hrozí obrovské finanční sankce i další postihy.

„Být v právu je jedna věc, druhá věc je, když vám někdo zaklepe na dveře."

Nicméně pokud by odjeli, mohou se nějak bránit?
Dobře. Zkusme si to představit. Mezinárodní hokejová asociace rozhodne v jejich prospěch. Jenže to ruské hokejové mužstvo se s tím jen tak nesmíří a dá to k arbitráži. Znovu si představme, že i pak dají hráčům za pravdu. Pořád je to ale Rusko a Česká republika není zas až tak daleko. Takže jedna věc je být v právu a druhá věc je, když vám někdo zaklepe na dveře. Vím, že i takto ti naši kluci uvažují.  Další věcí je, jestli by vůbec mohli odcestovat. Pochybuji, že by jen tak mohli jet na letiště a bez problémů odjet. Jsou v nezáviděníhodné situaci. Chtějí, aby ta sezona co nejrychleji skončila a oni mohli odjet pryč a nemuseli nic řešit. Což je ještě otázka měsíce možná dvou, pokud se jejich týmu bude dařit.

Jakub Koreis společně s Richardem Tesařem spolupracují na velmi úspěšném podcastu Bomby k tyči. Společně rozebírají novinky z ledové plochy i zpovídají legendy českého hokeje.

Jaká je atmosféra v kabině mezi ostatními spoluhráči?
Zahraniční hráči, kteří odešli, měli od svých klubů svolení. Kluci, které znám, ho nedostali. Říkají, že se k nim tým chová hezky a mají docela pochopení. Se spoluhráči se o tom baví, někteří dokonce měli rodinu v Kyjevě. Jenže pak je tam člověk, který pracuje jako taková pomocná síla, a ten kouká na ruský státní kanál a říká, že jsou to všechno lži.

Velká pozornost se upíná také k Ovečkinovi. Sledujete jeho počínání?
Ano. Na Instagramu má stále profilovou fotku s Vladimirem Putinem. V tomto případě je odsouzeníhodné už jen to, že ho podporoval dlouhodobě, a to i v době, kdy sice nebyla válka, ale všichni jsme tak nějak tušili, co je ten Putin zač.

Ale jak se může zachovat?
Myslím si, že sám je teď v pasti a má strach tu fotku dát pryč, protože by to vypadalo jako nedůvěra vůči prezidentovi. Nejlepší ruský hokejista je rozhodně velmi vlivná figura, ale ti opravdu mocní lidé by ho dokázali rychle zpacifikovat. V Rusku má rodinu a mohou mu na hodně úrovních znepříjemnit život. Věřím tomu, že s válkou a současnou situací nesouhlasí, ale teď už je pozdě. Udělal velkou chybu.

Jak se k tomu staví klub, ve kterém působí?
Ten se chová úplně apoliticky. Hráči jsou tam od toho, aby hráli hokej a s válkou nemají nic společného a nenesou za to odpovědnost. My také nechceme házet všechny Rusy do jednoho pytle.

Ovečkin se na svých sociálních sítích nikdy netajil sympatiemi k Vladimiru Putnovi. Pravidelně mu jejich prostřednictvím přál k narozeninám i sdílel společné snímky. Dodnes s ním má hlavní profilovou fotku. Zdroj: Instagram

Přesto by vyjádření samotných hráčů možná bylo na místě.
Slyšel jsem, že ruští hráči měli nějakou chatovací skupinu, kde řešili, že by vydali společné prohlášení. Neshodli se ale na tom konkrétním znění. To jsou tedy zákulisní informace a těžko říci, jestli jsou pravdivé. Obecně od vlivných Rusů z různých oborů moc neslyšíme, že by vystoupili přímo proti Putinovi. Nedokážeme si představit, jak ten život v Rusku vypadá. Každý má strach říct svůj názor. Nám se to ovšem snadno říká.

Útočník New York Rangers Panarin v jednom z rozhovorů pro youtubový kanál Vsemu Golovin na adresu prezidenta Putina uvedl: „Chyba je v tom, že naše společnost ho bere jako nadčlověka. Je to obyčejný člověk, který by nám měl sloužit.“ Z útoku na mladou dívku ho následně bez důkazů obvinil bývalý trenér Andrej Nazarov. Lživý text vyšel v ruském bulvárním médiu Komsomolskaja pravda. Za hráče se tenkrát postavilo i vedení klubu, podle kterého šlo o účelové zastrašování.

Pár výjimek se mezi sportovci ale najde..
Nesoustředil bych se až tak na ty, od kterých očekáváme, že vystoupí proti válce. Ocenil bych spíš ty, kteří už to udělali. Je to v dnešní době ukázka odvahy, hrdinství i charakteru. Pár let nazpátek proti Putinovi vystoupil ruský hokejista Artěmij Panarin, který hraje v NHL. Hned na to na něj ruská média vytáhla, že měl na mládežnickém turnaji před deseti lety napadnout mladou dívku.

Hokej je pro Rusko národní sport i velkým nástrojem propagandy, vnímáte to také tak?
Rozhodně. Já si pamatuju, když KHL hrálo dva roky i mužstvo z Prahy. Nechci znít moc cynicky, ale už tehdy jsem slyšel, že místo ruských tanků máme v azbuce obrandovanou O2 arenu. KHL se snažilo přibírat mužstva z celé Evropy. Od prvního dne to byl nástroj propagandy, ale dokud se nic nedělo, tak to nikdo vlastně neřešil. Navíc to byla liga, kde si hráči dokázali vydělat i hodně peněz.

Opusťme teď Rusko. Jaký to všechno bude mít dopad na hokejový svět?
Nikdo nebude chodit hrát do Ruska. Nedokážu si představit, že by tam pak někdo šel. Otázkou je to, co bude se smlouvami, které už jsou podepsané. Naopak cizinci odtamtud budou odcházet a nahrnou se do Evropy, čímž se ty soutěže jedině zkvalitní. Platy jim ale určitě půjdou níž a budou se muset uskromnit.

A samotní Rusové?
To je otázkou, jestli odtamtud budou odcházet. Jejich výdělky jsou už teď nižší, ale to si jistě nějak vyřeší bokem, o tom nepochybuji. Nicméně si nedovedu představit, že ti hokejisti, kteří vydělávali opravdu velké peníze a chodili v Gucci teplákovkách, budou najednou žít v Rusku, kde si nic luxusního nekoupí a také v supermarketu budou poloprázdné regály. Možná budou nuceni zůstat, těžko odhadovat.

Ohodnoť článek

Štítky Jakub Koreis, hokej, hokejový expert, Ukrajina, KHL, Ovečkin, Rusko, válka, HC Sparta Praha, Vladimir Vladimirovič Putin, HC Kometa Brno, HC Škoda Plzeň, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští kluci v Rusku? Snaží se být neviditelní a doufají v konec sezony, říká hokejový expert Jakub Koreis  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.