Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Horská služba měla během letošní sezony nejvíc výjezdů v Krkonoších. Dominovala zranění na lyžích

Den horské služby jsme si připomněli včera 24. března. Datum se váže k událostem z roku 1913, kdy při lyžařském běžeckém závodu v Krkonoších zemřeli běžec Bohumil Hanč a jeho přítel Václav Vrbata. Horská služba České republiky zveřejnila prozatímní čísla letošní sezony. Nejvíc práce měli záchranáři tradičně v Krkonoších. Celkově měli přes sedm tisíc zásahů, více než polovina z nich byla u kolizí a zranění při sjezdovém lyžování a snowboardingu.

Letošní zimní sezona ještě není u konce. Horská služba ji uzavírá až 30. dubna a ve velkých lyžařských střediscích by vleky měly být v provozu až do 10. dubna. Prozatím měla Horská služba přes sedm tisíc dvě stě zásahů, nejčastěji šlo o zranění způsobená na sjezdovkách nebo snowbordech. Nejvíce práce měli horští záchranáři v Krkonoších, kde od 1. prosince zasahovali u 2648 událostí. Následovaly Jeseníky, Jizerské a Krušné hory.

Letošní zimní sezona není s předchozími dvěma sezonami, které zásadně ovlivnila covidová omezení, srovnatelná,“ řekl ČTK mluvčí Horské služby České republiky Radek Zeman.

Minulá lyžařská sezona trvala pouhých devět dní v prosinci, předminulá skončila předčasně 13. března. Návštěvnost byla během nouzového stavu celkově nízká, to se odrazilo i na statistikách zásahů Horské služby.

"Letošní sezona tak snese srovnání jen se zimní sezonou 2018/2019," uvedl Zeman. V ní horští záchranáři evidovali 7607 zásahů, z toho v Krkonoších 2807.

Nejčastějším úrazem bylo poranění kloubu, záchranáři evidovali i vysoký počet různých pohmoždění a přes 1800 zlomenin. Horská služba na horách zasahovala i u devíti úmrtí, ale žádné z nich nemělo souvislost se sportovní či rekreační aktivitou.

Záchranáři i letos zasahovali u několika těžkých úrazů. Například v polovině února se při jízdě na lyžích vážně zranil desetiletý chlapec na Zadově na Šumavě.

Na Klínovci v Krušných horách zasahoval vrtulník u nehody mladého německého lyžaře, který si hranou lyže vážně pořezal nohu.

Na konci února se z vrcholu Sněžky zřítil na polskou stranu hory do údolí Lomničky mladý muž. Pád dlouhý téměř čtyři sta metrů po strmém zledovatělém svahu přežil.

Letošní sezona si nevyžádala žádnou lidskou oběť pod lavinou. Na rozdíl od minulé zimy, kdy v lavinách na českých horách zahynuli tři lidé.

Horská služba působí v sedmi českých pohořích. Profesionálních záchranářů má 99 a ty doplňuje dalších 393 dobrovolných členů.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, horská služba, Krkonoše, hory, zásahy, lyžaři, zranění, úmrtí, vrtulník, bilance, statistika, sezona, úraz, lyže, Horská služba České republiky, Václav Vrbata, Bohumil Hanč, Krušné hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba měla během letošní sezony nejvíc výjezdů v Krkonoších. Dominovala zranění na lyžích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.