Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ukrajinským hasičům schází výšková technika a materiální vybavení. Čeští kolegové jim pomohou

V duchu hesla „hasiči hasičům“ pomáhají jednotky z Královéhradeckého kraje těm na Ukrajině. Na Českou republiku se ukrajinští hasiči obrátili s prosbou o pomoc s materiálním vybavením. Do války tak bude nasazena česká výšková technika, přilby nebo dýchací přístroje.

Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky je od počátku války na Ukrajině v kontaktu s vedením hasičů Ukrajiny,“ uvedla tisková mluvčí generální ředitelství HZS ČR Pavla Jakoubková.

Výsledkem společných jednání, která probíhají na všech úrovních, je konkrétní seznam vybavení, které ukrajinským hasičům v současnosti chybí, a o který zažádali.

Hasičský záchranná sbor ČR ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech Moravy a Slezska uspořádal materiální sbírku. „V té se mimo jiné vybralo pět set kusů zásahových oděvů, přes sedm set přileb, asi sto padesát párů zásahové obuvi, bezmála dvě stě kusů dýchací techniky, přes pět set hadic, dvě elektrocentrály a osvětlovací věž,“ uvedla mluvčí. Na sbírce se podíleli profesionální i dobrovolní hasiči, řada soukromých subjektů i jednotlivci z celé republiky.

Hasičům na Ukrajině momentálně schází taky výšková technika, a i v tomto ohledu jim jejich čeští kolegové pomohou. Z vyřazené techniky, která už sice nevyhovuje přísným normám kladeným na zásahovou techniku v České republice, ale je plně funkční, pošlou svým kolegům z východu například automobilový žebřík značky Mercedes Benz. Ten sloužil naposledy na stanici HZS ve Vrchlabí. Žebřík má manipulační výšku do třiceti metrů a byl vyroben v roce 2004. 

Z celé republiky se vyspecifikovala vyřazená výšková technika, tři automobilové žebříky AZ 30 a tři automobilové plošiny AP 27,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Martina Götzová. Vyslání této techniky musí ještě posvětit vláda a pokud se tak stane, pak by měla být koncem týdne předána ukrajinským hasičům.

Ve vybavení hasičů, kteří pomáhají ve válce, chybí taky balistické vesty. „V současné chvíli HZS ČR s vedením Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany připravuje dohodu na využití asi tisíce kusů balistických vest pořízených v ČR z prostředků sbírky organizované Velvyslanectvím Ukrajiny v ČR,“ dodala Jakoubková.


 

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hrade Králové, hasiči, Ukrajina, pomoc, výšková technika, materiál, přilby, dýchací přístroje, válka, solidarita, technika, Česko, Hasičský záchranný sbor, ruská invaze na Ukrajinu, Mercedes-Benz, Morava, Slezsko, Ministerstvo vnitra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinským hasičům schází výšková technika a materiální vybavení. Čeští kolegové jim pomohou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.