Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Trutnov zřídil komunitní centrum pro děti z Ukrajiny. K dispozici mají klubovnu

Prakticky měsíc po vypuknutí ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou neutuchá touha pomoct ukrajinským uprchlíkům. Jen komunitní centrum v Hradci Králové jich přijalo přes osm tisíc. Například radnice v Trutnově zřídila komunitní centrum a klubovnu pro děti ukrajinských uprchlíků.

„Chceme nabídnout zejména takovou formu podpory, která umožní Ukrajincům, aby si následně pomohli sami. Klubovna umožní maminkám nastoupit do práce a stát se soběstačnými. Komunitní centrum je cestou k vzájemnému poznání a pochopení,“ vysvětluje Michal Rosa (ODS), starosta města Trutnova. 

Novou klubovnu lidé najdou v budově staré radnice na Krakonošově náměstí. Určená je především dětem od dvou do šesti let a vejde se do ní 25 lidí. Z počátku bude fungovat denně od půl sedmé ráno do tří hodin odpoledne. „Provozní dobu budeme případně upravovat na základě požadavků od maminek dětí s ohledem na jejich pracovní dobu,“ říká Dušan Rejl ze sociálního odboru města.  

Pro děti jsou tu připravené hračky, postýlky na spaní a místo, kde si mohou například kreslit. Město navíc zajistilo i stravování v podobě svačiny a oběda.  

Samotné komunitní centrum je pak v budově ZUŠ Trutnov ve Školní ulici. Sem si mohou ukrajinští uprchlíci přijít především pro informace o tom, kde získat práci a jak se zapojit do běžného života ve městě. „Lidé, kteří k nám v současné době přicházejí, jsou vzdělaní, aktivní a schopní si řadu věcí sami vyřešit, a tento prostor jim k tomu poskytne potřebné zázemí,“ říká místostarosta Tomáš Eichler (Piráti).  

Centrum má v plánu pořádat vzdělávací akce, vyučovat cizí jazyky a poskytovat základní poradenství. Pro ukrajinské uprchlíky jsou tu počítače s připojením k internetu, tiskárny a podobně.  

Ohodnoť článek

Foto město Trutnov

Štítky Trutnov, komunitním, centrum, klubovna, děti, válka, uprchlík, ČR, pomoc, solidarita, život, informace, zázemí, komunitní centrum, Ukrajina, Rusko, Hradec Králové, Michal Rosa, ODS, Tomáš Eichler, Krakonošovo náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov zřídil komunitní centrum pro děti z Ukrajiny. K dispozici mají klubovnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.