Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mezinárodní den recyklace je tu. Využití odpadu má smysl

Právě na dnešní den připadá mezinárodní den recyklace. Hlavním tématem a cílem této události je snaha o záchranu šesti primárních světových zdrojů - vody, vzduchu, ropy, zemního plynu, uhlí a minerálů. Největším oslavencem však pravidelně bývá sedmý zdroj – recyklace a recyklovatelné materiály.

Organizátorem oslav je tradičně Světová nadace pro recyklaci, která si od této iniciativy slibuje posílení chápání využití odpadu jako zdroje, který je často a nepochopitelně přehlížen. Poprvé se den recyklace odpadu konal v roce 2018. Letošní ročník tak bude již čtvrtým v pořadí.

„Recyklace nebo jiné využití odpadů jsou stále důležitějším tématem. Už pouhým vytříděním do barevných kontejnerů dáváme odpadu druhou šanci. Většina ho je díky tomu využita – je buď recyklován na nový výrobek, nebo je využit energeticky. V obou případech tak šetříme přírodní suroviny a také předcházíme rozšiřování skládek,“ říká Lucie Müllerová ze společnosti EKO-KOM, která má v ČR na starosti systém třídění a recyklace obalových odpadů.

Průměrná vzdálenost k barevným kontejnerům je 90 metrů. I proto jsou Češi evropskou špičkou v třídění

Česká republika patří v třídění odpadů dlouhodobě mezi evropské premianty. Proč tomu tak je a jaká je vize třídění odpadu v tuzemsku do budoucna? Nejen o tom se v rozhovoru pro Drbnu rozpovídal Lukáš Grolmus ze společnosti EKO-KOM, která...

Každý obyvatel České republiky vytřídí podle údajů EKO-KOM ročně v průměru 66,8 kilogramů skla, papíru, plastů, kovů a nápojových kartonů. Tříděním a následnou recyklací papíru každoročně v Česku dle dlouhodobých statistik ušetříme přes 2,2 milionu stromů. A díky třídění a využití obalových odpadů v ČR ročně ušetříme zhruba 30 km2 přírody a do ovzduší není díky tomu vypuštěno zhruba 900 tisíc tun CO2.

A proč má třídění smysl? Nevytříděný odpad totiž skončí na skládce nebo energetickým využitím, a tak se k nám použité materiály ve výrobcích už nemohou vrátit v podobě nových produktů.

Průměrná česká domácnost za jeden rok vytřídí 53,5 kilogramu papíru, 40,8 kilogramu plastu a 37,75 kilogramu skla. Po celé ČR bylo na počátku roku 2021 k dispozici na tříděný odpad už více než 640 tisíc barevných kontejnerů ve veřejné sběrné síti a menších nádob, které mají občané přímo u svých nemovitostí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky ekokom, třídění, odpad, recyklace, ekologie, Česko, papír, EKO-KOM, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní den recyklace je tu. Využití odpadu má smysl  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.