Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vesnici Žireč na Trutnovsku bude před povodněmi chránit suchá nádrž

Část Dvora Králové nad Labem, vesnice Žireč, bude chráněná před dvacetiletou vodou. Do roku 2024 tady vznikne takzvaná suchá nádrž, která v případě povodní dokáže pojmout přebytečnou vodu. Po čističce odpadních vod je to další velká investice, kterou vesnice v nejbližší době plánuje.

Vesnici Žireč na Trutnovsku, která se nachází na pravém břehu řeky Labe a je součástí Dvora Králové nad Labem, bude před povodněmi chránit suchá nádrž. Ta během záplav dokáže pojmout dvacetiletou povodeň.

Povodí Labe se stavbou právě začalo a hotovo by mělo být v druhé polovině roku 2024. Nádrž a hlavní hráz stavbaři vybudují v místě dnes už zaniklého rybníka v lokalitě jihozápadně od obce. "Objem suché nádrže bude po dokončení před 166 tisíc metrů krychlových," uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Hráze budou celkově dlouhé 766 metrů a budou dosahovat výšky necelé čtyři metry nad zemí. K jejímu vybudování stavaři použijí zeminu přímo z místa, kde se hráz bude stavět.

Postaví také tři neprůtočné tůně a asi jeden kilometr před nádrží zbudují na Žirečskopodstráňském potoce příkop, takzvaný průleh, pro zpomalení odtoku vody,“ dodala mluvčí.

Stavba suché nádrže vyjde na 26,5 milionu korun a je to druhá velká investice, kterou vesnice v následujících letech plánuje. Nyní se tady staví splašková kanalizaci a čistírna odpadních vod za více než 75 milionů korun. Ta by měla být hotová v říjnu příštího roku.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, Žireč, nádrž, povodně, velká voda, záplavy, investice, stavba, kanalizace, povodeň, okres Trutnov, Labe, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vesnici Žireč na Trutnovsku bude před povodněmi chránit suchá nádrž  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.