Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na hradeckém letišti roste městečko pro uprchlíky. Mohou tu najít ubytování i práci

Na letišti v Hradci králové roste městečko pro uprchlíky z Ukrajiny. Momentálně tady vznikají ubytovací buňky, ve kterých by nocleh mohlo najít padesát lidí. První z nich by se tady mohli ubytovat už během příštího týdne a organizátoři počítají s tím, že by tu uprchlíci mohli zůstat i po dobu konání festivalu Rock for People.

Několik desítek uprchlíků už na hradeckém letišti momentálně žije. Asi třicet je jich ubytovaných v ubytovně Leteckých služeb města Hradce Králové. Kraj se i dál hledá volné ubytovací kapacity, a právě prostory letiště by pro tyto účely mohly dobře posloužit.

Areál nabízí 12 tisíc metrů čtverečných zpevněné plochy, kde jsme schopni zajistit vodu, elektřinu a vše potřebné k ubytování uprchlíků,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

Pořadatelé festivalu Rock for People začali stavět městečko pro uprchlíky ve festivalovém areálu Park 360. Bude ho tvořit 17 ubytovacích buněk se společným sociálním zařízením, kuchyňkou a prostorem pro společenskou místnost. V každé buňce by měli žít tři lidé.

Nyní finalizujeme vybavení buněk nábytkem a dalším zařízením," uvedla mluvčí festivalu Anna Vašátková.

Tříměsíční provoz celého městečka vyjde podle prvních propočtů zhruba na půl milionu korun. V případě potřeby by tu mohli Ukrajinci bydlet i během samotného festivalu a najít tady práci při jeho přípravách i po něm. Letošní Rock for People se bude konat od 15. do 18. června.

Cítíme potřebu nabídnout útočiště lidem, kteří přišli o svůj domov,“ řekl ředitel festivalu Michal Thomes. Tým festivalu mezi sebou vybral do začátku přes sto tisíc korun, které v počáteční fázi pokryjí náklady spojené se stavbou.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině pro Královéhradecký kraj ke středeční půlnoci odbavilo 7456 ukrajinských uprchlíků. „Ve středu před 23. hodinou přijelo autobusem k přenocování 40 občanů Ukrajiny a dva psi, byli odesláni z KACPU Praha. Zajistili jsme jim občerstvení a nouzově přespali v prostoru KACPU Hradec Králové," uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Kapacity ubytování pro uprchlíky v kraji ubývají. Kraj se nyní snaží vytipovat zařízení nouzového ubytování v tělocvičnách, kulturních domech a dalších zařízeních.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, letiště, ubytování, uprchlíci, Ukrajina, válka, festival, Rock for People, práce, kapacita, uprchlík, Martin Červíček, ODS, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradeckém letišti roste městečko pro uprchlíky. Mohou tu najít ubytování i práci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.