Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Sněžce zavlály vlajky Tibetu a Ukrajiny. Výstupu se zúčastnily desítky lidí

Na Sněžce u české poštovny dnes zavlály spolu s tibetskými také ukrajinské vlajky. Výstup na nejvyšší českou horu se dnes konal při příležitosti 63. výročí násilného potlačení povstání Tibeťanů a také jako podpora Ukrajině, která čelí ruské agresi. Výstupu na Sněžku se zúčastnily desítky lidí včetně politiků, horalů a také zástupců protibetských iniciativ.

"Jde o každoroční podporu Tibetu a národů, kterým je upíráno právo na svobodu, a teď je to aktuální právě kvůli Ukrajině. Na Sněžku docházejí další a další lidé s vlajkami," řekl odpoledne předseda senátní Skupiny přátel Tibetu Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21)

Účastníci akce vyrazili z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu. Kdo chtěl, část cesty na Sněžku, z Pece na Růžovou horu, mohl absolvovat lanovkou. Horní úsek lanovky z Růžové hory na Sněžku dnes nebyl v provozu kvůli silnému větru.

"Vlaje tady asi tak 15 tibetských vlajek a pět ukrajinských, atmosféra je skvělá," řekl dnes jeden z organizátorů akce, krajinný ekolog, krkonošský patriot a vydavatel časopisu Veselý výlet Pavel Klimeš.

Podle webu České poštovny bylo odpoledne na Sněžce jasno, okolo šesti stupňů pod nulou a větrno.

Ruská invaze na Ukrajinu začala ve čtvrtek 24. února 2022 časně ráno. Boje na Ukrajině se v pátek přenesly i na západ země a do vzdálenosti pouhých 150 kilometrů od slovenské hranice, když Rusové vyřadili z provozu vojenské letiště v Ivano-Frankivsku. Od začátku války z Ukrajiny podle pátečních dat Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uprchlo přes 2,5 milionu lidí.

V Královéhradeckém kraji to není zdaleka jediné místo, kde tibetská a ukrajinská vlajka v posledních dnech zavlála. K celosvětové akci Vlajka pro Tibet se 10. března připojily třeba také magistrát Hradce Králové, hradecké hejtmanství a řada dalších měst, obcí a institucí. Na protest proti ruské agresi v předchozích dnech vyvěsily i ukrajinskou vlajku.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Vyvěšením tibetské vlajky se připomíná potlačení protičínského povstání v hlavním městě Tibetu Lhase v roce 1959, po němž odešel do exilu nejvyšší představitel Tibetu, čtrnáctý dalajláma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pec pod Sněžkou

Štítky ČR, Čína, Ukrajina, právo, boje, senát, lidská, Tibet, Sněžka, Růžová hora, Přemysl Rabas, Vlajka pro Tibet, Senátor 21, Pec pod Sněžkou, Tibetská vlajka, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sněžce zavlály vlajky Tibetu a Ukrajiny. Výstupu se zúčastnily desítky lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.