Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecké asistenční centrum pro uprchlíky je přes den vytížené téměř na maximum

Královéhradecké krajské asistenční centrum promoci ukrajinským uprchlíkům (KACPU) za středu odbavilo 539 lidí, z toho 116 hasičský záchranný sbor zajistil ubytování. Nadále přibývá těch uprchlíků z Ukrajiny, kteří ubytování dopředu zajištěné nemají. V úterý prošlo za 24 hodin registrací v KACPU pro Královéhradecký kraj 630 uprchlíků, z toho 21 hasičský záchranný sbor zajistil ubytování.

"Čekací doba na odbavení se přes den pohybuje od jedné hodiny do tří hodin. Kdo přijde, je ten den odbaven. Přibývá lidí, kteří nemají dopředu zajištěné ubytování, ve středu jsme ubytovávali 20 procent lidí, předtím to bylo do deseti procent z celkového počtu příchozích," řekla dnes mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Od začátku svého fungování 2. března hradecké KACPU zaregistrovalo 4248 lidí, z toho 338 hasičský záchranný sbor zajistil ubytování. Většina lidí si ubytování zajistila sama.

S hasiči, policií a dalšími organizacemi zřídil centrum Královéhradecký kraj v hradeckém Kongresovém centru Aldis. Krajští hasiči provoz centra koordinují, funguje 24 hodin denně. "Celková kapacita centra za 24 hodin je zhruba 850 lidí, přes den je vytíženost centra asi 90 procent, v noci se jedná o jednotky osob," řekla dnes Götzová.

Hradecké asistenční centrum stále častěji odlehčuje jiným centrům v ČR. Z Prahy bylo ve středu dopraveno 72 lidí dvěma autobusy, Ukrajinci byli zaregistrováni a zároveň ubytováni. Prostřednictvím hasičů byli uprchlíci dopraveni do místa ubytování.

"Během dneška očekáváme zatím příjezd jednoho autobusu s 50 až 60 lidmi, jede přímo z Ukrajiny a všechny osoby bude nutné ubytovat," řekla ráno Götzová.

Ukrajinská uprchlice v nemocnici v Trutnově přivedla na svět zdravou holčičku. Jmenuje se Eva

V porodnici krajské Oblastní nemocnice Trutnov se včera časně ráno narodila holčička Eva, jejíž rodiče mají za sebou dramatický útěk z válkou zasažené Ukrajiny. V nemocnicích Královéhradeckého kraje jde o první miminko narozené ukrajinským...

Také v neděli KACPU Hradec Králové odlehčilo Praze, když odtamtud autobus krajských hasičů přivezl 39 uprchlíků. V Hradci byli zaregistrováni a dostali ubytování z kapacit ministerstva vnitra. Hradečtí krajští hasiči v pondělí převáželi uprchlíky z Prahy také do Libereckého kraje.

Uprchlickou vlnu ze čtyřicetimilionové Ukrajiny vyvolala před 14 dny ruská invaze na Ukrajinu. Válka na Ukrajině stále pokračuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, sociální, boje, Královéhradecký, uprchlík, Hasičský záchranný sbor, Královéhradecký kraj, Praha, ruská invaze na Ukrajinu, Hradec Králové, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Kongresové centrum Aldis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké asistenční centrum pro uprchlíky je přes den vytížené téměř na maximum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.