Tuny závadného masa neskončily na talíři českých strávníků jen díky zásahu pardubických celníků

Pardubičtí celníci od začátku roku zabránili několika případům uvedení závadného masa na český trh. Dohromady se jednalo o několik tun zboží, jehož původ nebylo možné dokázat. Závadné maso skončilo místo na talíři ve spalovně.

Maso, které se na tuzemský trh dováží, musí splňovat podmínky zdravotní způsobilosti a přepravce musí být schopen prokázat původ masa a jeho čerstvost příslušnými doklady. Od začátku roku řešila veterinární správa hned několik případů, kdy došlo k porušení předpisů.

Jen díky zásahu pardubických celníku ze začátku roku se na české stoly nedostalo 600 kilogramů závadného masa. „Jednalo se o celkem 550 kilogramů pokrmů z ryb a 50 kilo mletého vepřového masa, které skončilo ve spalovně,“ uvedla tisková mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Ludmila Zezulová Říhová.

Případ to nebyl ojedinělý. Dalších sedm a půl tuny vepřového masa bez dokladů zadrželi celníci v únoru na dálnice D11. Vytipované nákladní auto ukrývalo nenahlášené maso z Polské republiky.

Velmi podobný úlověk meli pardubičtí celníci i minulý týden. Řidič nákladního auta se snažil převézt 650 kilogramů mraženého gyrosu. Při kontrole ale nebyl schopen doložit doklady o původu a kvalitě masa. "O osudu zajištěného masa bude i v tomto případě rozhodovat krajská veterinární správa," doplnila mluvčí.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.

Štítky Pardubický kraj, celníci, maso, ryby, vepřové, doklady, původ, převoz, celní správa, D11, spalovna, Polsko, talíř, Dálnice D11

Komentáře

Přihlášení uživatele

 Přihlásit se přes Apple
Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.