Pardubičtí celníci od začátku roku zabránili několika případům uvedení závadného masa na český trh. Dohromady se jednalo o několik tun zboží, jehož původ nebylo možné dokázat. Závadné maso skončilo místo na talíři ve spalovně.
Maso, které se na tuzemský trh dováží, musí splňovat podmínky zdravotní způsobilosti a přepravce musí být schopen prokázat původ masa a jeho čerstvost příslušnými doklady. Od začátku roku řešila veterinární správa hned několik případů, kdy došlo k porušení předpisů.
Jen díky zásahu pardubických celníku ze začátku roku se na české stoly nedostalo 600 kilogramů závadného masa. „Jednalo se o celkem 550 kilogramů pokrmů z ryb a 50 kilo mletého vepřového masa, které skončilo ve spalovně,“ uvedla tisková mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Ludmila Zezulová Říhová.
Případ to nebyl ojedinělý. Dalších sedm a půl tuny vepřového masa bez dokladů zadrželi celníci v únoru na dálnice D11. Vytipované nákladní auto ukrývalo nenahlášené maso z Polské republiky.
Velmi podobný úlověk meli pardubičtí celníci i minulý týden. Řidič nákladního auta se snažil převézt 650 kilogramů mraženého gyrosu. Při kontrole ale nebyl schopen doložit doklady o původu a kvalitě masa. "O osudu zajištěného masa bude i v tomto případě rozhodovat krajská veterinární správa," doplnila mluvčí.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.