Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V hradeckém kraji přibývá uprchlíků z Ukrajiny, kteří nemají zajištěné ubytování

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraji v posledních dnech zaznamenává mírný nárůst počtu ukrajinských uprchlíků. Přibývá těch, kteří nemají předem zajištěné ubytování. V úterý prošlo za 24 hodin registrací v KACPU pro Královéhradecký kraj 630 uprchlíků, z toho 21 hasičský záchranný sbor zajistil ubytování. Od začátku fungování krajského asistenčního centra v Hradci Králové tam získalo vízum 3 830 občanů Ukrajiny, kteří odešli před ruskou invazí do jejich země.

"Většina z nich přichází již se zajištěním bydlením, 232 lidem jsme pomohli ubytování zajistit. V posledních dnech ale přibývá těch, kteří ubytování dopředu zajištěné nemají," řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Hradecké KACPU je podle ní vytížené z více než 90 procent, denně je schopné odbavit 850 až 1000 lidí. Funguje od 2. března v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Uprchlická vlna z čtyřicetimilionové Ukrajiny sílí. Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února.

"Od 7:00 do 17:00 máme kapacitu zhruba 500 lidí, to jsme v úterý mírně překročili, bylo to více než předchozí den. Kapacita centra je v noci zhruba 350 lidí, jsme schopni ji navýšit," řekla Götzová.

S hasiči, policií a dalšími organizacemi zřídil centrum Královéhradecký kraj v hradeckém Aldisu. Krajští hasiči, kteří provoz centra koordinují, evidují pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny 4500 volných míst. Jde o lůžka z kapacit státních úřadů a organizací, příspěvkových organizací i soukromníků. Ubytovací kapacity v kraji podle hasičů zatím stačí.

Hradecké asistenční centrum reaguje na požadavky Národního asistenčního centra pomoci Ukrajině. V neděli KACPU Hradec Králové odlehčilo Praze, když odtamtud autobus krajských hasičů přivezl 39 uprchlíků. V Hradci byli zaregistrováni a dostali ubytování z kapacit ministerstva vnitra. Hradečtí krajští hasiči v pondělí převáželi uprchlíky z Prahy také do Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, sociální, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, uprchlík, Hradec Králové, Hasičský záchranný sbor, ruská invaze na Ukrajinu, Kongresové centrum Aldis, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji přibývá uprchlíků z Ukrajiny, kteří nemají zajištěné ubytování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.