Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Uprchlíci z Ukrajiny dostali možnost učit se česky, má jim to usnadnit začlenění do společnosti

Krajské asistenční centrum pomoci v Hradci Králové je zaplněné z více než devadesáti procent. Uprchlíci, kteří sem dorazili z Ukrajiny, mají nyní možnost učit se zdarma český jazyk. Výuku organizuje Královéhradecký kraj přímo ve svém sídle v centru města. Zatím se přihlásilo dvanáct zájemců.

Královéhradecký kraj dnes ve svém sídle v centru Hradce Králové zahajuje výuku češtiny pro ukrajinské uprchlíky. Lekce jsou zdarma a jsou určeny pro dospělé občany Ukrajiny,“ uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

KACPU poskytuje uprchlíkům z Ukrajiny registraci a zajištění ubytování. Registrace obnáší lustraci, vydání statusu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování. Lidé utíkající před válkou kromě administrativní dostanou také zdravotnickou pomoc. Tím ale snaha kraje o začlenění uprchlíků nekonči.

V těchto dnech se začínáme intenzivně věnovat také možnostem na jejich postupné začleňování do společnosti, tedy zejména nabídkou jazykového vzdělávání a zaměstnání," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Zatím se přihlásilo dvanáct zájemců, kterým výuku organizují zaměstnanci krajského úřadu odboru školství a sportu. Lekce budou v podvečer ve všední dny přímo na krajském úřadě a těm, kteří se přihlásí, kraj nabízí i zprostředkování hlídání dětí.

"Chceme občanům Ukrajiny, kteří přichází do našeho regionu, umožnit naučit se základům češtiny tak, aby se mohli co nejlépe zapojit do každodenního života v Česku," uvedl náměstek hejtmana pro školství Arnošt Štěpánek (Piráti).

KACPU funguje v hradeckém Aldisu od 2. března a během čtyřiadvaceti hodin se tady zaregistruje přes sedm set lidí. Centrum je zaplněné z více jak devadesáti procent. Uprchlická vlna z Ukrajiny ale v posledních dnech ještě sílí.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Ukrajina, uprchlíci, český jazyk, výuka, práce, společnost, KACPU, zaměstnání, hlídání, děti, škola, uprchlík, Hradec Králové, Martin Červíček, ODS, Česká pirátská strana, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíci z Ukrajiny dostali možnost učit se česky, má jim to usnadnit začlenění do společnosti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.