Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Od rybníku Kníže v Jičíně zmizí pohádkové sochy ze dřeva. Jsou v dezolátním stavu

Dřevěné a ručně vyřezávané sochy pohádkových bytostí jsou podél cyklostezky u rybníku Kníže v Jičíně už od roku 2007. I proto se vedení města rozhodlo, že sochy odstraní. Většina z nich vydržela déle, než se čekalo.

„Jejich životnost byla prodlužována, jak jen to bylo možné, ale nyní jsou díla bohužel natolik shnilá, že nemá smysl je dále udržovat,“ řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. Odstranění doporučili pracovníci Technických služeb města Jičína a Odboru životního prostředí a ekologie.  

Dřevěná díla vznikala v zimě mezi roky 2006 a 2007 z torz pokácených buků ztepilých. Samotná torza jednotlivých postav jsou napojena na kořeny pokácených stromů. I proto se předpokládalo, že dlouho nevydrží.  

„Špatný stav soch se řešil už po deseti letech, v říjnu 2017. Tehdy se uvažovalo o odstranění, protože hrozilo zřícení soch na cyklostezku, avšak technickým službám se podařil zákrok, díky kterému bylo možné sochy v určité podobě na místě ponechat,“ popisuje první záchranu soch Jireš. 

V následujících letech úřadovala hniloba. První bylo třeba odstranit sochu znázorňující vílu. Nyní jsou hnilobou prolezlé i tři zbývající sochy. „Dřevo je natolik narušené hnilobou, že nedrží povrchové vrstvy. Hrozí tak jejich zhroucení,“ potvrzuje mluvčí. Odpadávající ztrouchnivělé dřevo prakticky zničilo vyřezané rysy soch. Komise kulturní a Komise pro rozvoj cestovního ruchu se budou zabývat, čím lze skulptury nahradit.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniel Suk

Štítky Jičín, kníže, cyklostezka, socha, pohádka, postava, odstranění, sta, dřevěný, rybník, hniloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od rybníku Kníže v Jičíně zmizí pohádkové sochy ze dřeva. Jsou v dezolátním stavu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.