Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Napětí ve světě může mít vliv na rozsah mezinárodních festivalů, tvrdí pořadatelé festivalů

Organizátoři festivalů i menších kulturních podniků v Královéhradeckém kraji chystají na léto desítky akcí. Podle některých může být pro festivaly s mezinárodní účastí komplikací zhoršování situace ve světě. Kulturní léto v kraji oživí kromě tradičních velkých festivalů také menší představení v památkových objektech či městské slavnosti. V uplynulých dvou sezonách kulturní akce výrazně utlumila pandemie koronaviru, některé se kvůli restrikcím nekonaly.

V Červeném Kostelci na Náchodsku bude od 17. do 21. srpna Mezinárodní folklorní festival. "Zásadní komplikace vzhledem ke covidu letos neočekáváme. Otázkou ale je, jaká bude situace ve světě. V současnosti jsme v kontaktu zhruba s deseti soubory, například ze Slovenska, Portugalska, Španělska, Francie či Indie. Už nyní jsme vyškrtly veškeré kontakty třeba s Běloruskem," řekl ředitel festivalu Tomáš Šimek.

Ve čtvrtek 24. února Rusko zahájilo na Ukrajinu invazi, což vyvolalo uprchlickou krizi a největší napětí v Evropě od druhé světové války. Podporu zajišťuje Rusku také sousední Bělorusko.

V areálu Festivalparku na letišti v Hradci Králové by se v létě měly uskutečnit festivaly Rock for People a Hip Hop Kemp, které před pandemií navštěvovaly v součtu desítky tisíc lidí. Festival Rock for People své fanoušky přivítá 15. až 18. června. V letech 2020 a 2021 se konal v komornější podobě pod názvem Festival Rock for People Hope. Od 18. do 20. srpna by se měla v areálu hradeckého letiště konat také největší hiphopová přehlídka ve střední a východní Evropě, festival Hip Hop Kemp.

V areálu Bojiště v Trutnově by se mezi 13. a 17. červencem měl uskutečnit tradiční festival metalové a extrémní muziky Obscene Extreme. V areálu Bojiště by se měl od 18. do 21. srpna odehrát také festival Artu Kus, který kromě muziky nabízí i divadelní představení, výstavy, venkovní projekce či výtvarné umění. Měl by se konat přibližně v termínu, kdy trutnovské Bojiště v minulosti hostilo kultovní festival Trutnoff Open Air.

Tisíce lidí přiláká do barokní pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku metalový festival Brutal Assault, který se odehraje 9. až 13. srpna.

Největším divadelním festivalem v kraji je tradičně Mezinárodní divadelní festival Regiony, který je naplánován v Hradci Králové na 24. června až 1. července. Součástí bude tradičně Open Air program v ulicích města. Festival nabídne představení, koncerty a další akce. Festival amatérského divadla, tradiční Jiráskův Hronov, pořadatelé chystají od 29. července do 6. srpna.

Kulturní akce na prázdninové měsíce připravují i správci památek. V barokním hospitalu Kuks na Trutnovsku bude 24. až 28. srpna festival barokního umění Theatrum Kuks. V kostelích na Broumovsku se do konce srpna postupně uskuteční desítka koncertů festivalu Za poklady Broumovska.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adamcovi

Štítky ČR, hudba, festival, Královéhradecký, léto, pandemie covidu-19, Královéhradecký kraj, Červený Kostelec, Rock for People, představení, kulturní akce, Bělorusko, okres Náchod, Rusko, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Napětí ve světě může mít vliv na rozsah mezinárodních festivalů, tvrdí pořadatelé festivalů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.