Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ukrajina je morálním vítězem už teď, říká Jiří Padevět. Kolektivní vina je podle něho vždycky špatně

Jiří Padevět ve svých knihách nejčastěji popisuje krvavá léta, která český národ prožíval. Ředitel nakladatelství Academia se teď v rozhovoru pro Drbnu rozpovídal nejen o určitých paralelách historických momentů s aktuální situací. "Ukrajina je jistě morálním vítězem už teď, otázka je, kde hodlá Putin svoje vraždící vojáky zastavit," říká spisovatel, knihkupec, nakladatel a jeden z nejznámějších českých badatelů.

Čekal jste ještě v polovině února, že se potvrdí zprávy informačních služeb o možném útoku na Ukrajinu?
Kdybych řekl, že čekal, vypadalo by to že se chvástám. Putinova agresivita se projevovala už dlouho a na řadě míst, ať už na hranicích Gruzie či Moldávie s Ruskem, při bombardování civilistů v Sýrii, nebo při politických vraždách v Británii či Berlíně. Dlouho jsme nechtěli vřeštění tohoto Hitlera 21. století slyšet, teď nám vřeští před prahem.

Co je pro vás největším překvapením? Je to státnický přístup ukrajinského prezidenta nebo například míra odporu ukrajinské armády?
Obojí. Ukrajinci v čele se svým prezidentem se opět projevili jako nesmírně statečný národ.

S jakými historickými momenty vidíte paralelu s dnešní situací na Ukrajině?
Každá historická paralela samozřejmě kulhá, ale myslím, že každému soudnému člověku, žijícímu v České republice se vybaví nacistická okupace pohraničí v roce 1938 a ruská okupace v roce 1968. To, co předvádí vrah Putin je agrese, srovnatelná i s německo-ruským útokem na Polsko v roce 1939, v míře brutality zcela jistě.

Bez ohledu na další vývoj situace, posunou události posledních dní Ukrajinu směrem „k západu“?
Pevně v to doufám. A nejen Ukrajinu, ale i Gruzii, Moldávii a nakonec, až padne další odpudivý diktátor, třeba i Bělorusko.

Může být vůbec Ruská federace vítězem téhle války? Člověk by mohl nabýt dojmu, že Ukrajina společně se svým prezidentem je již vítězem, minimálně tím morálním.
Ukrajina je jistě morálním vítězem už teď, otázka je, kde hodlá Putin svoje vraždící vojáky zastavit. Jestli na Ukrajině, v Bratislavě, v Praze, nebo až třeba v Paříži. Zatím to ale vypadá, že vítězem by mohl být i západ, který Putinova agrese snad konečně vyvedla z omylu, že se zločinným spolčením se dá vyjednávat. Rusko může dosáhnout vojenského vítězství svojí obvyklou cestou, tedy ničením celých měst a terorem vůči civilistům. Vůdce Putina za to bude řada Rusů velebit, protože většina Rusů stále věří jeho propagandě, před kterou by Goebbels bledl závistí. Budou se považovat za vítěze, i když mají na rukou krev.

Putin ukázal nejodpornější rysy své psychopatické osobnosti, shoduje se komunální politická scéna

Chování Vladimíra Putina a jeho armády odsuzují státy i média prakticky po celém světě. Ruská armáda včera ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Svůj komentář k situaci na Ukrajině napsala Hradecké Drbně i celá řada komunálních...

Čím dál častěji se objevují na sociálních sítích snímky nápisů „Rusáky neobsluhujeme“ a podobně. Jak vy nahlížíte na podobná gesta, ke kterým v posledních dnech přistupují například některé české restaurace nebo hotely?
Kolektivní vina i nenávist k národu je vždycky špatně. S obdivem sleduji malá ohniska občanského odporu v Putinově říši zla a skláním se před statečností těch lidí. Zároveň se ptejme všech Rusů, koho volili a jestli jim opravdu západ připadá prohnilý a zkažený tak, že je potřeba jej zničit. Také se jich ptejme, zda v anketě o nejdůležitější osobnost Ruska náhodou nehlasovali pro masového vraha Stalina, který skončil na třetím místě.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta zkritizoval na sociálních sítích skutečnost, že Česká televize žive přenášel projev ruského prezidenta Vladimíra Putina. Konkrétně napsal: „Zpravodajství ČT 24 kleslo na další dno. Živě vysílá projev válečného zločince Putina plný lží a nenávisti vůči Ukrajině. Tam zatím umírají její stateční obránci a civilisté. Vůbec nechápu, kdo to povolil. Česká veřejnoprávní televize jako záloha pro ruskou propagandu? NE!“ Souhlasíte s jeho slovy?
Jakkoliv si pana hejtmana Půty nesmírně vážím, zároveň jakkoliv se mi projev válečného zločince Putina nelíbil tak, že jsem přijímač přepnul na jiný kanál, jakkoliv jsem sám s kompletním vysíláním Putinova odporného projevu projevil veřejně nesouhlas, s odstupem času to považuji spíše za dobrý krok. Osobně bych asi vysílal jen úryvky, ale takhle alespoň každý soudný občan vidí, kdo proti nám bojuje.

Závěrem, jakou knihu byste v tyto dny doporučil? Například kvůli tomu, že její obsah opět nabývá na aktuálnosti…
Kdybych chtěl v těchto chvílích žertovat, doporučil bych klasickou práci Lva Nikolajeviče Tolstého Speciální vojenská operace a mír. Ale protože čas je spíše vážnější, doporučím Wendy Goldmannové Vytváření nepřítele. Skvěle popisuje paranoiu Ruska během Stalinovy krutovlády a já se obávám, že stejnou paranoiou trpí i válečný zločinec Putin.

Ohodnoť článek

Foto Pavlína Jáchimová

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, rozhovor, politika, historie, Jiří Padevět, Vladimir Vladimirovič Putin, Academia, Drbna.cz, Josif Vissarionovič Stalin, Gruzie, válečný zločin, Adolf Hitler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajina je morálním vítězem už teď, říká Jiří Padevět. Kolektivní vina je podle něho vždycky špatně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.