Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nápad vzít peníze fotbalovému stadionu a přesunout je na Ukrajinu nenašel pochopení

Před týdnem Hradecká Drbna informovala o nápadu sdružení Síť Aktivních Občanů (SOA) v Hradci Králové, které navrhlo přesunutí peněz ze stavby nového fotbalového stadionu na Ukrajinu. Proti je široká veřejnost i samotní fanoušci hradeckého fotbalu. V oficiálním dopise vyzvali primátora města, aby peníze stavbě nebral.

„Sdružení fanoušků fotbalového stadionu FC Hradec Králové Fans of Hradec pochopitelně soucítí se všemi válečnými uprchlíky a k podpoře Ukrajiny se také oficiálně přidalo. To však nemůže být záminkou k zastavení dlouhodobě připravované a všemi hradeckými fanoušky očekávané stavby stadionu,“ napsal zástupce Fans of Hradec Jan Plíva v oficiálním dopise adresovaný primátorovi města Alexandru Hrabálkovi (ODS). 

Síť aktivních občanů dopis na radnici odeslala před týdnem. „Žádáme vás, abyste v této situaci odložili investice do výstavby fotbalového stadionu. Není čas na hry!,“ stojí v dopise, který za SAO redakci zaslala Lucie Javůrková. V dopise nadále stojí, že je třeba pomoct především uprchlíkům. A to i za cenu odložení některých připravovaných investic, které jsou v plánu. 

Primátor města Alexandr Hrabálek (ODS) Hradecké Drbně potvrdil, že se návrhem zabýval. Užší vedení města ani zástupci jednotlivých zastupitelských klubů podobný postup nedoporučili. „Ačkoliv může pro některé občany návrh této iniciativy působit velice atraktivně, tak to z hlediska uzavřených smluv a zahájené stavby není vůbec možné. Penále, které bychom v případě odstoupení od smlouvy s dodavatelem a dalšími subjekty zainteresovanými v projektu platili, by se dostalo do astronomických částek. Myslím si, že nemusíme srovnávat, obě oblasti jsou pro město důležité a oběma věnujeme maximální pozornost a péči,” řekl Hrabálek. 

V anketě, kterou Hradecká Drbna zveřejnila ve svém pondělním článku, hlasovalo několik stovek čtenářů. Drtivá většina (88%) s nápadem spolku zásadně nesouhlasí. Naopak zalíbení našel nápad u devíti procent hlasujících lidí.  

Souhlasíte s pozastavením investic do stadionu za účelem pomoci Ukrajině?

Celkem hlasovalo2304 čtenářů

Hradec pomáhá především s ubytováním  

Do pomoci lidem ze zasažené Ukrajiny se Hradec Králové zapojil především skrze ubytovací kapacity. „V prvních dnech jsou uspokojovány individuální požadavky na ubytování ze strany ukrajinského spolku, oblastní charity či Univerzity Hradec Králové, sestavili jsme seznam míst, která by se dala za tímto účelem využít,“ vysvětluje náměstek primátora Pavel Marek (ANO). Podle jeho slov jde například o ubytovací kapacity Leteckých služeb HK na hradeckém letišti nebo penzion Aquacentra.   

Ve spolupráci města, Královéhradeckého kraje a Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje od minulého týdne v Hradci Králové funguje i asistenční centrum pomoci pro uprchlíky. To sídlí v Kongresovém centru Aldis a funguje 24 hodin denně. Jeho úkolem je případné zájemce rozmístit a najít pro ně ubytování.  

Kromě toho město uvolnilo jeden milion korun, které investuje právě do pomoci ukrajinským uprchlíkům.   

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Puš | MMHK

Štítky fotbalový, stadion, Hradec Králové, Síť aktivních občanů, fotbal, peníze, pomoc, Ukrajina, fanoušci, sport, podpora, finance, dopis, fotbalový stadion, primátor, Drbna.cz, Alexandr Hrabálek, ODS, FC Hradec Králové, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nápad vzít peníze fotbalovému stadionu a přesunout je na Ukrajinu nenašel pochopení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.