Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Hledá se Vesnice roku 2022. Na výherce čeká finanční odměna a příležitost se prezentovat

Hledá se Vesnice roku. Po dvouleté odmlce, kterou zavinila pandemie koronaviru, se oblíbená soutěž opět vrací. Obce mohou podávat přihlášky do 29. dubna na podatelnu Ministerstva pro místní rozvoj. Soutěžit se bude ve dvou kolech, v krajském a celostátním. Vítěze budeme znát v září.

Do oblíbené soutěže se mohou přihlásit vesnice, které mají maximálně sedm a půl tisíce obyvatel a musí se přihlásit vždy jako celek, včetně svých místních částí. Taky musí mít zpracovaný vlastní strategický plán rozvoje obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu.

Přihlášky mohou obce posílat nejdéle do 29. dubna. Krajské kolo bude probíhat od 9. května do 30. června. Celostátní kolo proběhne od 28. srpna do 3. září tohoto roku. Vítěznou Vesnici roku 2022 budeme znát 17. září.

Motivace je jednak finanční, protože oceněné obce dostanou finanční odměny formou dotace z Ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva zemědělství a ministerstva životního prostředí. Taky je to ale otázka prestiže, protože soutěž je skvělou příležitostí prezentovat společenský život v jednotlivých obcích, jejich tradice a zvyky.

S myšlenkou této soutěže přišli zástupci Spolku pro obnovu venkova ČR a za uplynulých pětadvacet let se stala fenoménem českého, moravského a slezského venkova. Poslední ročník se konal v roce 2019 a vítězem se stala obec Lipová z Ústeckého kraje.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Vesnice roku, soutěž, venkov, tradice, kultura, zvyky, anketa, Lipová, hlasování, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, pandemie covidu-19, Ministerstvo zemědělství České republiky, Ministerstvo životního prostředí České re

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledá se Vesnice roku 2022. Na výherce čeká finanční odměna a příležitost se prezentovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.