Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Litr benzínu za padesát korun? Není to nereálné, tvrdí analytici. Vyplatí se natankovat v Polsku

Ceny benzínu a nafty raketově vystřelily nahoru. Za poslední týden stouply o dvě koruny za litr a jsou tak na historickém maximu. Podle analytiků bude zdražování ještě pokračovat. I to je důsledek války na Ukrajině.

Pohonné hmoty jsou u nás po ruské invazi na Ukrajinu nejdražší v historii. Natural 95 zdražil během týdne o necelé dvě koruny na 39,36 za litr, nafta dokonce o víc něž dvě koruny na průměrných 38,73 za litr.

Důvodem nárustu cen je jednak zdražení ropy na světových trzích, ale taky oslabení koruny. Obojí má přímou souvislost s válkou na Ukrajině.

Současný rekord tak nahradil ten ze září 2012. Špatnou zprávou pro všechny motoristy je, že růst cen ještě není finální. V příštím týdnu budeme podle analytiků tankovat za více než čtyřicet korun za litr a nereálné není ani to, že v dalších týdnech se dostaneme i k padesáti korunám za litr benzínu.

Před rokem touto dobou byl Natural 95 levnější o deset korun na litru než nyní. Za naftu tehdy motoristé platili o 10,68 korun na litru méně.

"V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot měly stoupnout o další korunu. U benzínu padne cena 40 korun za litr, u nafty bude pokořena hranice 39 korun za litr. Zdražování bude pokračovat v průběhu celé první poloviny března," uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Další razantní zdražení bude záviset na tom, zda Rusko omezí dodávky ropy a plynu. Zrychlení růstu cen by nastalo také v případě dobytí Kyjeva ruskými vojsky.

"Pohonné hmoty v ČR od invaze Ruska na Ukrajinu v minulém týdnu zdražují nebývale citelným tempem, denně v rozsahu kolem třiceti až čtyřiceti haléřů. Toto již tak rychlé tempo zdražování, v případě benzínu nejrychlejší od roku 2010, však může ještě akcelerovat," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle serveru Český benzin se řidičům z Královéhradeckého kraje vyplatí jezdit tankovat za hranice do Polska. Čerpací stanice v obci Kudowa-Zdrój nabízí litr benzínu Natural 95 za 32,70 koruny. U nás řidiči nejlevněji natankují v Jaroměři u čerpací stanice na Hradecké ulici, kde litr benzínu vychází na 36,50. V Milovicích u Hořic a v Trutnově na Královédvorské stojí litr Naturalu 95 36,90 koruny.

Ohodnoť článek

Štítky benzín, ropa, nafta, ceny, rekord, čerpací stanice, analytik, Královéhradecký kraj, cena, válka, Rusko, dodávky, Ukrajina, ruská invaze na Ukrajinu, Polsko, motorová nafta, pohonné látky, Lukáš Kovanda, TRINITY BANK a.s., Finlord, s.r.o., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litr benzínu za padesát korun? Není to nereálné, tvrdí analytici. Vyplatí se natankovat v Polsku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.