Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rada města neschválila vyvěšení vlajky. Hradec Králové se ke kampani Vlajka pro Tibet nepřidá

Hradec Králové nepodpoří světovou kampaň Vlajka pro Tibet, která je letos v plánu na 10. května. O vyvěšení tibetské vlajky na stožár před budovou magistrátu hlasovali členové rady tento týden. Bylo by to poprvé za několik let, kdy by se město této akce neúčastnilo. Výsledkem jednání se tak bude pravděpodobně zabývat i zastupitelstvo na svém jednání příští úterý.

Vyvěšení vlajky hlasovalo celkem osm členů městské rady. Pro vyvěšení vlajky bylo pět komunálních politiků. K tomu, aby návrh prošel bylo třeba šest hlasů. Například náměstek primátora Jiří Bláha (ODS) se hlasování zdržel. „Mám problém s tím, jakým způsobem je to v Hradci Králové, potažmo všeobecně prezentováno,“ řekl novinářům na tiskové konferenci.  

Pro vyvěšení vlajky hlasovali náměstci Monika Štayrová a Pavel Marek ze zastupitelského klubu ANO. Další hlas dal primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). „Není to jen podpora Tibetu, ale vyjádření podpory všem národům, které bojují za lidská práva,“ řekl Hrabálek.  

Akce na podporu Tibetu začala vznikat v západní Evropě, odkud se postupně rozšířila prakticky do celého světa. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996. V tomto roce bylo možné vidět vlajky před úřady v celé zemi.  

Stovky vlajek vlají každoročně například v Německu, Francii, Belgii a dalších zemích. Vlajky vyvěšuje celá řada škol. Do akce se každoročně zapojuje i řada civilistů. Vlajky vyvěšují na balkony, popřípadě do oken. V posledních letech vlála tibetská vlajka před magistrátem pravidelně. Naposledy loni. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Vlajka pro Tibet, Hradec Králové, podpora, vlajka, úřad, Tibet, práva, rada, hlasování, Tibetská vlajka, ODS, Alexandr Hrabálek, Jiří Bláha, Monika Štayrová, Pavel Marek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rada města neschválila vyvěšení vlajky. Hradec Králové se ke kampani Vlajka pro Tibet nepřidá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.