Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Epidemie je na ústupu. Počty covid pozitivních klesají, stejně jako zájem o očkování

Epidemie koronaviru je na ústupu i v Královéhradeckém kraji. Nedělní přírůstek nakažených klesl v týdenním srovnání o čtyřicet procent. Šlo o nejnižší počet pozitivních případů od 9. ledna. Šíření epidemie v kraji oslabuje třetí týden za sebou a nyní už klesají i počty hospitalizovaných pacientů v nemocnicích.

Včera bylo v nemocnicích 166 pacientů s covidem, z toho 26 jich vyžadovalo hospitalizaci na jednotce intenzivní péče. Vývoj pandemie se zlepšuje plošně v rámci celé republiky. Loni touto dobou byla situace naopak nejkritičtější a nemocnice musely pacienty převážet mimo region, to bylo hospitalizovaných přes šest set lidí.

Klesá i incidenční číslo, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden. V porovnání se zbytkem republiky se nákaza v Královéhradeckém kraji šíří podprůměrně. Nejvíc pozitivních záchytů momentálně hlásí okres Rychnov nad Kněžnou. Naopak nejpříznivější situace je momentálně na Trutnovsku a Náchodsku.

Epidemie v kraji slábne od 1. února, kdy zdravotníci v regionu zjistili rekordních 3084 nových případů covidu. Za uplynulý týden se šíření epidemie snížilo zhruba o třetinu.

Epidemie na ústupu v kombinaci s uvolňováním vládních restrikcí a zrušením návrhu na povinné očkování způsobila klesající zájem o vakcínu. "V posledních týdnech se denní počty provedených očkování v Královéhradeckém kraji snižují," řekl dnes mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Na vývoj situace reagují už i jednotlivé nemocnice. Například Očkovací centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové kvůli klesajícímu zájmu o očkování upravilo od pondělí 21. února provozní dobu.

"Ačkoliv provoz očkovacího centra omezujeme, chceme zájemcům o očkování nabídnout možnost očkování v čase, který jim vyhovuje, ať se jedná o dopoledne, odpoledne či víkend," uvedl vedoucí očkovacího centra FN Hradec Králové Pavel Kosina.

Podrobnější informace o provozní době centra jsou na www.fnhk.cz, kde zájemci najdou i odkaz na rezervační systém.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, COVID-19, mikron, nákaza, komunita, testování, zdravotnictví, nakažení, lékař, nemocnice, hygiena, očkování, pandemie covidu-19, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, okres Trutnov, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie je na ústupu. Počty covid pozitivních klesají, stejně jako zájem o očkování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.