Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Horská služba v Krkonoších varuje před ledovkou a náledím

Horská služba Krkonoše dnes varuje před ledovkou a náledím. V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice, značí mírné nebezpečí, vyplynulo z webu horské služby. Horská služba upozorňuje také na poškozené tyčové značení na turistické cestě na Obřím hřebeni mezi vrcholem Sněžky a Jelení boudou. Silný vítr dnes opět zastavil horní úsek lanovky na Sněžku, dolní byl ráno v provozu, uvedli na webu vlekaři.

"Po včerejší oblevě se ochladilo a mokrý sníh zmrzl. Výstraha platí pro všechny partie hor," uvedli zástupci Horské služby Krkonoše.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů byly ráno dva stupně pod nulou, silná mlha, 112 centimetrů zmrzlého sněhu a vítr dosahoval rychlosti přes 70 km/h. Podle polské horské služby dnes ráno na Sněžce dosahoval vítr rychlosti přes 100 kilometrů v hodině.

Sněžka je charakteristická svým jehlanovitým tvarem a z hlediska počasí jde podle meteorologů o extrém a nemusí být vždy reprezentativním místem toho, co se děje jinde v Krkonoších. Sněžka ční do volné atmosféry a klima je tam navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské.

Lanovka na Sněžku může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Má dva úseky, z Pece na Růžovou horu a z Růžové hory na Sněžku. Ve čtvrtek byly oba úseky mimo provoz, hřebeny Krkonoš zasáhl vítr o síle orkánu. Na Sněžce ve čtvrtek dosáhl vítr v nárazu rychlosti 181 km/h, hranice orkánu je 118 km/h. Vítr v Krkonoších má během dne opět zesilovat, v závěru dne může dosahovat v nárazech rychlosti až 90 km/h.

Na hřebenech Krkonoš je okolo 110 až 150 cm sněhu, více je ho na závětrných svazích, žlabech a odtrhových zónách. Druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály platí také v polské části hor. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. "Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

Meteorologové na dnešek v Krkonoších předpovídají zataženo až oblačno od jihozápadu postupně se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Nejvyšší denní teploty budou nad nulou mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, rekreace, počasí, lavina, lanovky, Krkonoše, horská služba, Sněžka, Luční bouda, Bílé Labe, Růžová hora, ledovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba v Krkonoších varuje před ledovkou a náledím  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.