Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Stát chce pokrátit dotace na sociální služby. To může být problém, varuje hejtmanství

Plánované krácení dotací státu v sociálních službách může být problém a není vyloučeno, že Královéhradecký kraj bude muset navýšit finanční prostředky z krajského rozpočtu. ČTK to dnes řekla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši). Vedení kraje stále počítá s tím, že se změní vyhláška, která upravuje výši úhrad za poskytování jednotlivých sociálních služeb, včetně úhrad za ubytování a poskytování stravy.

"Úhrady stanovené touto vyhláškou se neměnily od roku 2014, přestože důchody byly po dobu účinnosti stávající právní normy valorizovány již několikrát," řekla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši)

Podle ní vedení kraje také předpokládá, že v souvislosti s navýšením příspěvku na péči ve třetím a čtvrtém stupni závislosti se podaří vybrat větší částku od klientů, kterých se bude toto navýšení týkat, a to především u pobytových zařízení sociálních služeb. "V případě, že ani tyto zdroje nebudou stačit, budeme muset uvažovat o navýšení finančních prostředků z rozpočtu kraje a z rozpočtu obcí," řekla Berdychová. Stupně závislosti jsou u příspěvků čtyři, třetí stupeň značí těžkou závislost, čtvrtý úplnou.

Ministerstvo práce by mělo mít letos na dotace na sociální služby podle mluvčí resortu Evy Davidové ve svém rozpočtu 20,4 miliardy korun. Suma by tak mohla být minimálně o miliardu nižší než loni. Sumu ministerstvo posílá krajům, které je rozdělují. Kraje a poskytovatelé si na nedostatek peněz na sociální služby stěžují dlouhodobě.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, sociální, vláda, dotace, Královéhradecký, sociální služby, rozpočet, Martina Berdychová, Východočeši, Královéhradecký kraj, Eva Davidová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Proč raději tato vláda už konenčně nestopne všechny dotace jistého etnika,které přijdou státní pokladnu určitě na větší částky,než dotace sociálních služeb?Proč to šetření mají odnášet ti nepotřebnější?Státem podporované etnikum dostává už 3 generace dotace za to,že nepracují a to nikomu z politiků nevadí?Většině společnosti ale ano ! Tak když už s tím konečně něco uděláte,páni papaláši?

Neděle, 13. února 2022, 18:51Odpovědět

Stát chce pokrátit dotace na sociální služby. To může být problém, varuje hejtmanství  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.