Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

O víkendu na východě Čech lyžovalo několik tisíc lidí. Dobré sněhové podmínky místy kazil vítr

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji o víkendu lyžovaly tisíce lidí, sněhové podmínky jsou po sněžení nejlepší v současné sezoně. Vyšší návštěvnost lyžařských středisek byla v sobotu, lyžování v neděli někde kazil silný vítr a vydatné sněžení. Vyplynulo to z vyjádření zástupců areálů. Na české straně Krkonoš dnes opět stoupl stupeň lavinového nebezpečí z druhého na třetí z pětidílné mezinárodní stupnice. Třetí stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí. Horská služba Krkonoše kvůli silnému větru a sněžení dnes nedoporučila hřebenové túry.

V největším českém lyžařském středisku Špindlerův Mlýn o víkendu lyžovalo zhruba sedm tisíc lidí. "Vyšší návštěvnost byla v sobotu, kdy tolik nefoukalo. Lanovky ale zůstaly v provozu, nemuseli jsme jejich provoz kvůli větru omezit," řekl v neděli odpoledne manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn Adam Svačina.

Silný vítr dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Lanovka má dva úseky, z Pece na Růžovou horu a z Růžové hory na Sněžku. Dolní úsek byl dnes v provozu.

V krkonošském SkiResortu Černá hora - Pec na sjezdovky, běžky i výlety do okolí o víkendu vyrazilo zhruba 16 tisíc lidí. "Lyžaři ve SkiResortu si užívali čerstvý sníh a prašan. K dispozici měli víc než 45 km sjezdovek v šesti areálech. S podobnou nabídkou mohou lyžaři počítat i pro následující dny, protože skvělé lyžařské podmínky by se měly ještě zlepšovat. Ač to z nížin nevypadá, na horách za poslední týden napadlo zhruba půl metru sněhu. Už nyní na sjezdovkách leží zhruba metrová vrstva," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Kromě denního lyžování mohou lidé ve SkiResortu vyrazit denně i na večerní lyžování do tří areálů, a to na Černé hoře, v Peci a Velké Úpě. Pro běžkaře průběžně s ohledem na sněžení upravují téměř 70 kilometrů běžeckých tratí. "V sobotu byla vyšší návštěvnost, ale to je vždycky. Co se týká počasí, jsou oba dny srovnatelné," dodala Plchová.

V Krkonoších se lyžuje i v menších a níže položených areálech jako třeba v Mladých Bukách nebo v Prkenném Dole. Lyžaři v Královéhradeckém kraji vyrazili ve velkém počtu také do nižších Orlických hor, kde se lyžuje v areálech v Deštném a Říčkách, ale i v menších střediscích, například v Olešnici v Orlických horách.

Zrušení povinnosti prokazovat očkování se týká i skiareálů. Vlekaři rozhodnutí vítají

Asociace horských středisek (AHS) zrušení některých opatření proti šíření koronaviru od středy vítá. Lze očekávat zvýšení návštěvnosti lyžařských areálů. Vláda k 9. únoru zruší povinnost prokazovat se certifikátem o očkování nebo o prodělaném...

Na nezájem lyžařů si o víkendu nemohly stěžovat ani otevřené areály v Pardubickém kraji. Ve středisku v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem v sobotu a v neděli lyžovalo celkem asi pět tisíc lidí. "V sobotu lyžovalo u nás přes tři tisíce lidí a dnes vzhledem k počasí to bude tak do dva tisíce lyžařů. Lepší počasí bylo v sobotu, dnes od rána hustě sněží, vítr nás až zase tak netrápí. Do nižší návštěvnosti se dnes promítlo i to, že se lidé ze všech médií dozvídají, aby nejezdili na hory, že je kalamitní stav na horách," řekl obchodní manažer střediska v Dolní Moravě Tomáš Drápal.

Meteorologové pro dnešek předpověděli silný vítr, který na horách v nárazech může dosahovat rychlosti až 110 km/h, v pondělí navečer by měl slábnout. Předpověď na horách dnes počítá také s vydatným sněžením.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ivabalk | Pixabay

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, Pardubický, vichřice, Královéhradecký kraj, Krkonoše, Česko, Pardubický kraj, sjezdovka, lyžař, Sněžka, SKIAREÁL Špindlerův Mlýn, a.s., Růžová hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu na východě Čech lyžovalo několik tisíc lidí. Dobré sněhové podmínky místy kazil vítr  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.