Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pandemie komplikuje provoz MHD v Hradci Králové. Od středy bude jezdit v prázdninovém režimu

Dopravní podnik Hradec Králové se potýká s nedostatkem řidičů kvůli pandemii. Aby podnik a město zachovalo pravidelnost spojů, přechází provoz do prázdninového režimu. Podle tohoto jízdního řádu budou autobusy a trolejbusy ve městě jezdit od 26. ledna.

I přes prázdninový režim dopravy budou zachovány některé školní spoje. „Zároveň také zůstávají v provozu linky číslo 6, 20, 26 a spoj linky č. 11 v 7:15 z Bělče nad Orlicí,“ řekl mluvčí dopravního podniku František Meduna. Nad rámec omezeného jízdního řádu pak bude posílena linka 27. Odjezdy těchto spojů bude možné dohledat v aplikaci nebo vyhledávači spojů.  

K udržení plného provozu podnik dosud využíval a nadále využívá všechny dostupné personální rezervy. "Jde například o navýšení přesčasů, využívání zaměstnanců pracujících na dohodu, stahování řidičů z dovolených. Za volant šel každý zaměstnanec, který k tomu má oprávnění a nechyběl citelně ve své práci. Především jde o THP pracovníky a pracovníky dílen," uvedl Meduna. Přechod na prázdninové jízdní řády podle něj dá podniku více času na intenzivní očistu a dezinfekci vozů. 

Dopravní podnik bojuje se ztrátou  

Dopravní podnik Hradec Králové v poslední době bojuje se ztrátou, kterou způsobila pandemie. K ní se přidal i růst nákladů v podobě zdražení elektřiny nebo pohonných hmot. „Požadavek na město na pokrytí prokazatelné ztráty dosahuje desítek milionů korun," řekl ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham. Kromě města by se podle Abrahama měli na udržení rozsahu MHD podílet placením dražšího jízdného i cestující. 

Ke zdražení jízdného město původně přistoupit chtělo. Po vlně kritiky veřejnost však vzalo zpátečku a zdražení se nekoná. Jednotlivá jízda placená čipovou kartou měla zdražit o 16 procent. Jízdenka zakoupená u řidiče se měla zdražit na 40 korun. Dokonce se uvažovalo o zdražení časových jízdenek a omezení bezplatné přepravy. Tímto zdražením měl dopravní podnik získat až 7,5 milionu korun.  

Město podniku hodlá v roce 2022 zvýšit dotaci na provoz na 293,9 milionu korun z letos původně plánovaných 275,5 milionu korun. Dopravní podnik počítá s tím, že dotaci město v průběhu roku ještě zvýší v momentě, až budou jasné nárůsty ceny energií a dalších podnikem nakupovaných služeb. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DPMHK

Štítky dopravní, podnik, Hradec Králové, autobus, trolejbus, jízdní, řád, omezení, prázdninové, školní, spoj, COVID-19. koronavirus, zaměstnanci, řidič, nedostatek, pandemie, dopravní společnost, jízdní řád

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie komplikuje provoz MHD v Hradci Králové. Od středy bude jezdit v prázdninovém režimu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.