Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Některé školy v hradeckém kraji zvládají provoz jen s vypětím všech sil

Personální situace v některých školách v Královéhradeckém kraji se v souvislosti se sílící epidemií koronaviru komplikuje. V regionu přibývá škol, které zvládají výuku jen s vypětím všech sil. Ve školách se každé pondělí koná plošné antigenní testování žáků i zaměstnanců škol. Pozitivních mezi oběma skupinami přibývá.

"Přes vzrůstající počet pedagogických pracovníků v karanténě se daří ve všech školách a školských zařízeních zřizovaných Královéhradeckým krajem výuku zajistit. Ve třídách v karanténě probíhá výuka distanční formou. V některých případech je výuka udržitelná opravdu jen s velkým vypětím," řekl dnes mluvčí kraje Dan Lechmann.

Situace ve školách se podle něj mění každým dnem. Onemocnění covid-19 se aktuálně vyskytuje ve 27 krajských školských organizacích. Žádná škola zřizovaná krajem není v tuto chvíli uzavřená. "Podle informací z dopoledne je ve školách a školských zařízeních zřizovaných krajem 342 žáků pozitivních, 1358 žáků v karanténě, 45 učitelů pozitivních a 82 učitelů v karanténě," řekl dnes Lechmann.

Ve dvacetitisícovém Náchodě se dnešní antigenní testování ve školách zřizovaných městem týkalo zhruba 1 220 dětí a 190 zaměstnanců. Covid pozitivních bylo 64 žáků a pět zaměstnanců. Například 6. ledna, kdy se v Náchodě testování týkalo zhruba 1 600 žáků a 230 zaměstnanců, byl covid zjištěn u tří žáků a u žádného zaměstnance. "Školy zatím s vypětím všech sil personálně zvládají. Vyřešili jsme i v jedné škole situaci v jídelně, kde nemá od úterý kdo vařit. Uvaří jim v jídelně jiné základní školy," řekla dnes mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

V úterý pozitivní dva, ve čtvrtek 19 žáků. Důvod? Použili jsme jiné testy, říká ředitel hradeckého gymplu

Ve čtvrtek dopoledne podstoupila většina žáků další kolo testování na přítomnost onemocnění COVID-19. V Královéhradeckém kraji zachytil antigenní způsob testování minimum pozitivních případů. Například ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové...

Od pondělí 17. ledna se testuje ve školách opět jen jednou týdně. Záchyt antigenním testem má být potvrzován přesnějšími PCR testy. V prvních dvou týdnech po vánočních prázdninách se studenti, žáci a zaměstnanci škol testovali dvakrát týdně, vždy v pondělí a ve čtvrtek.

Epidemie koronaviru v kraji sílí, což ovlivňuje nejen školství, ale všechny oblasti. "S tím souvisí také pracovní karantény, které hygienici povolili zhruba v pěti desítkách případů na pracovištích zdravotnických a sociálních služeb," uvedl dnes hejtman Martin Červíček (ODS).

V zařízeních sociálních služeb v kraji mírně vzrostl počet covid pozitivních klientů. "Aktuálně se jedná o jednotky případů. Většina klientů je plně očkována a dostala již také posilující dávku očkování," řekl Lechmann.

Incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, dnes byla v kraji na 1410, v neděli 1324, před týdnem v pondělí 606 a předtím ve stejný den 389. Celostátní průměr byl dnes 1491, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví. Strmé nárůsty nově odhalených případů podle odborníků souvisí s šířením nakažlivější koronavirové varianty omikron, která v kraji již dominuje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, správa, školy, sociální, koronavirus, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, pandemie covidu-19, karanténa, COVID-19, Náchod, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé školy v hradeckém kraji zvládají provoz jen s vypětím všech sil  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.