Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česká pošta chce ušetřit půl miliardy a bude propouštět, modrých límečků se to netýká

Česká pošta bude v tomto roce propouštět. Nyní zaměstnává 27 tisíc lidí, od května zruší 669 pracovních míst. Mělo by se to týkat především manažerů a úředníků. Státní podnik si od toho slibuje úsporu půl miliardy za rok.

Propouštění se bude týkat míst v úřednické, administrativní a centrálně řízené části firmy. Jedná se zhruba o 700 pracovních pozic v útvarech marketing, právní administrativa, IT, finance nebo obchod. „Pošťáků, tedy modrých límečku, se propouštění netýká. Lidi do provozu naopak nabíráme," uvedl generální ředitel pošty Roman Knap.

Česká pošta již dříve avizovala, že dojde k administrativnímu rozdělení firmy na samostatné účetní jednotky. Díky tomu hodlá výrazně ušetřit. "Postupně přecházíme na takový systém řízení, kde ve středním a vyšším managementu nebude potřeba současný počet vedoucích administrativních pracovníků," řekl personální ředitel pošty Ivan Feninec.

Vedení České pošty bude v příštím týdnu jednat s odbory o konkrétní podobě nových organizačních změn. „Podnik v posledních letech hledá úspory ve všech oblastech, ale nejvíce šetří právě na zaměstnancích. Pošťáci mají dlouhodobě nízké mzdy, byly zrušeny tisíce pracovních míst. Pracovní a mzdové podmínky se v celostátním srovnání zhoršují. Nesouhlasili jsme s organizačními změnami a rušením pracovních pozic v minulosti a nepředpokládám, že by projednání této organizační změny proběhlo ve shodě," řekla šéfka největších poštovních odborů Jindřiška Budweiserová.

Minulý rok v květnu tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že z pošty by se měla do tří let oddělit její pobočková síť do nového státního podniku. Rozdělení na pobočkovou část poskytující tzv. univerzální službu, kterou si objednává stát, a komerční část fungující v tržním prostředí má zajistit konkurenceschopnost podniku v příštích letech. Komerční část nebude ze svého zisku muset hradit ztrátové služby, které pošta zajišťuje pro stát.

V posledních letech je Česká pošta ve ztrátě.  Za loňský rok podnik počítá se ztrátou okolo 800 milionů korun, v roce 2020 hospodaření pošty skončilo se ztrátou 1,3 miliardy korun po zdanění. Celkové provozní náklady v předloňském roce dosahovaly 20,6 miliardy korun.

Podle některých ekonomů je pošta v posledních letech černou dírou na peníze. "Přestože působí na rychle rostoucím trhu, hospodářské výsledky společnosti jsou žalostné. Je zřejmé, že Česká pošta musí projít radikálními změnami, které musí zahrnovat mimo jiné i propouštění nadbytečných zaměstnanců. Současný vývoj lze proto považovat za správný a České poště by mohl pomoci zlepšit hospodářské výsledky," uvedl ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Propouštělo se už loni v březnu, kdy o práci přišlo kolem 1500 lidí. Část z nich se mohla v rámci firmy rekvalifikovat. Ve střednědobé strategii plánuje podnik do roku 2025 zredukovat počet pracovních míst o sedm tisíc míst.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Česká pošta, zaměstnanci, ztráta, hospodaření, propouštění, práce, odbory, pošťák, management, vedení, stát, firma, pracovní místo, Roman Knap, Jan Hamáček, ČSSD, BH Securities

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta chce ušetřit půl miliardy a bude propouštět, modrých límečků se to netýká  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.