Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Eva Samková na olympiádu nepojede. Rodačka z Vrchlabí má zraněné kotníky

, aktualizováno 20. ledna 2022, 11:46

Snowboardcrossařka Eva Samková nebude kvůli zlomeným kotníkům startovat na zimních olympijských hrách v Pekingu. Česká výprava tím přišla o jednu z velkých medailových nadějí. Dvojnásobná olympijská medailistka svoji neúčast oznámila dnes v prohlášení pro média. Věří ale, že se na závodní svahy po uzdravení vrátí.

"Rozhodnutí nejet do Pekingu bylo těžké, ale správné. Teď se soustředím na to, abych se uzdravila a fungovala dál. Zahojím se a vrátím se zpátky," uvedla Samková v tiskové zprávě. "Říkala jsem, že olympiáda není nejdůležitější věc na světě, a teď můžu dokázat, že to tak cítím."

Olympijská vítězka ze Soči 2014 a bronzová medailistka z Pchjongčchangu 2018 se zranila 11. prosince při dojezdu závodu smíšených týmů v rakouském Montafonu, v němž získala s Janem Kubičíkem stříbro. Za cílem se české hvězdě "seklo" prkno do sněhu a kotníky nevydržely. Na klinice v Montafonu-Schrunsu týž den večer podstoupila operaci, po níž má v nohou šrouby.

Osmadvacetiletá Samková se snažila intenzivně rehabilitovat, dokonce si zkoušela nazouvat snowboardingové boty. Nakonec ale po dohodě s lékaři nebude riskovat. "Jakékoli jiné rozhodnutí by znamenalo riziko nejen pro sportovní kariéru, ale i pro civilní život," uvedl profesor Pavel Kolář z Centra pohybové medicíny. "Eva i všichni kolem ní se maximálně snažili, aby mohla závodit. Její zranění jsou však rozsáhlá a start na olympijských hrách by pro ni v současné době byl příliš velkým rizikem," řekl člen lékařského konzilia doktor Jiří Dostal z Centra sportovní medicíny.

Samková od začátku zimy potvrzovala svoje kvality. Vyhrála závod Světového poháru na budoucím olympijském svahu v Číně a v Montafonu skončila pátá. "Na začátku sezony se mi jezdilo dobře," konstatovala úřadující vítězka Světového poháru snowboardcrossařek.

Bez Samkové budou v Pekingu patřit k českým medailovým nadějím další tři ženy. Hlavní adeptkou na stupně vítězů je Ester Ledecká, která je největší favoritkou v paralelním obřím slalomu na snowboardu a šanci má také na lyžích ve sjezdu a superobřím slalomu. Stálicí je rychlobruslařka Martina Sáblíková a šance se dávají biatlonistce Markétě Davidové.

Ve snowboardcrossu budou na olympiádě reprezentovat Kubičík a Vendula Hopjáková, kteří se vedle soutěží jednotlivců společně představí i v premiérovém týmovém závodě smíšených dvojic. "Na parťáky z týmu jsem už teď pyšná. Držím jim palce, stejně jako všem ostatním sportovcům české výpravy. Přeji všem zdraví, radost a úspěšné tažení," vzkázala Samková.

Olympijská výprava má po odstoupení Samkové 111 členů, což stále znamená dosud nejpočetnější český tým na zimních hrách pod pěti kruhy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv: Eva Samková

Štítky olympiáda, snowboarding, Samková, Vrchlabí, ZOH, ČR, Královéhradecký, kraj, reprezentace, nepojede, hry, olympijské hry, Eva Adamczyková, Peking, Soči, Ester Ledecká, Martina Sáblíková, Markéta Davidová, Pavel Kolář, Vendula Hopjáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Samková na olympiádu nepojede. Rodačka z Vrchlabí má zraněné kotníky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.