Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podíl omikronu v hradeckém kraji je zaznamenán u 70 procent PCR testů

V Královéhradeckém kraji se šíření nakažlivější koronavirové varianty omikron do obsazenosti nemocnic zatím nepromítlo. Podezření na omikron na základě diskriminačního PCR testu v kraji je odhadem u 70 procent pozitivních případů, u kterých je další vyšetření na mutace. Vyplynulo to z dnešního vyjádření hejtmanství a krajských hygieniků. V úterý 11. ledna byl omikron podle provedených diskriminačních PCR testů v kraji procentuálně zastoupen z 60 procent.

Podle dnešního sdělení Krajské hygienické stanice v Hradci Králové je v regionu sekvenačně potvrzeno sedm případů omikronu, nová varianta se v kraji šíří komunitně.

O prvním potvrzeném případu omikronu v kraji hygienici informovali 17. prosince, o druhém 20. prosince. Oba případy se týkaly členů jedné rodiny, kteří se vrátili z Afriky. První potvrzený případ omikronu v ČR byl koncem listopadu u ženy z Liberce, která se vrátila z Afriky.

Přestože epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji opět sílí, v nemocnicích v kraji počty hospitalizovaných pacientů s covidem v posledních dnech nerostou. Dnes ráno se ve všech nemocnicích v kraji léčilo s koronavirem 114 pacientů, z nich 30 v intenzivní péči, uvedli zástupci hejtmanství. Podle nich v úterý 11. ledna bylo v regionu hospitalizovaných s covidem 137 a z toho 27 na JIP, v pondělí 10. ledna bylo těchto pacientů v nemocnicích 121, z nichž na JIP bylo 27. Před týdnem v pondělí 3. ledna se ve všech nemocnicích v kraji léčilo 120 pacientů s covidem, přičemž 22 jich bylo na JIP a dříve ve stejný den to bylo 144 pacientů s covidem, z nich 30 na JIP.

Na přelomu loňského února a března, kdy byla situace v kraji z epidemického hlediska nejhorší, bylo hospitalizovaných s covidem v kraji více než 600 lidí, z nich asi 120 na JIP. Nemocnice pacienty převážely mimo region.

Incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji na hodnotě 412, ve středu 380 a celostátní průměr byl dnes 440. Přibývají také denní počty nově potvrzených případů covidu-19, ve středu jich v kraji přibylo 492, před týdnem ve stejný den 315 a před tím 307, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví.

Nákaza v kraji se podle ministerstva aktuálně nejvíce šíří v okrese Hradec Králové, kde za posledních sedm dní přibylo zhruba 424 případů. V okrese Rychnov nad Kněžnou podle tohoto přepočtu přibylo zhruba 379, na Náchodsku okolo 358 a na Jičínsku bylo zjištěno za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel zhruba 361 nakažených.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, správa, koronavirus, nemocnice, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, PCR Test, COVID-19, Afrika, Hradec Králové, Krajská hygienická stanice, pandemie covidu-19, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podíl omikronu v hradeckém kraji je zaznamenán u 70 procent PCR testů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.