Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové vstoupil do nového roku bez rozpočtu. Původní variantu si užší vedení města neprosadilo

Do nového roku 2022 vstoupil Hradec Králové v rozpočtovém provizoriu. Podle zastupitelů a užšího vedení by mohl být rozpočet sestaven do konce ledna. Na rozložení financí do letošního roku pracuje tým složený ze zástupců vedení radnice a zástupců opozičních klubů. Rozpočet na tento rok ovlivní například rekonstrukci a dostavbu zimního stadionu nebo další postup v rekonstrukci Benešovy třídy.

Hradec Králové nyní hospodaří podle rozpočtového provizoria. Jeho pravidla dovolují čerpat finance jen na nutný provoz města a svým příspěvkovým organizacím může měsíčně poslat jen jednu dvanáctinu schváleného rozpočtu roku 2021. Nové investice město v provizoriu zahájit nesmí.  

Nový rozpočet řešilo zastupitelstvo na svém posledním jednání. Hlasování o něm však uvízlo na mrtvém bodu. Poslední schůzka na toto téma se uskutečnila v pondělí 10. ledna. „Směřujeme k dohodě, abychom od února mohli jet podle stabilního rozpočtu,“ řekla náměstkyně primátora odpovědná za ekonomiku Monika Štayrová (za ANO).  

Na jednání zastupitelstva nový rozpočet nepodpořil například Hradecký demokratický klub. „Návrh rozpočtu, jehož původní verzi jsme koncem prosince odmítli, bude nově počítat s navýšením finanční podpory pro školy či kulturní organizace o pět procent,“ řekla Pavlína Springerová (HDK). 

Podle jejích slov by měl nový rozpočet počítat s energetickou rezervou v hodnotě minimálně 24 milionů korun. „Právě ekonomické přípravy na úhradu zvýšených cen energií byly jednou z několika závažných výhrad, které jsme k původnímu návrhu rozpočtu měli,“ sdělila Springerová. 

Po pondělním jednání to vypadá, že zástupci opozice i koalice najdou společnou řeč a rozpočet se nakonec do konce měsíce sestavit stihne. „Se zástupci zastupitelských klubů jsme se konstruktivně dohodli na návrhu rozpočtu města Hradce Králové na rok 2022. Ještě ho musíme formálně schválit, ale je to na dobré cestě," uvedl na twitteru zastupitel Pavel Vrbický (Piráti). 

Rozpočet počítá se schodkem   

Připravovaný rozpočet na rok 2022 počítá se schodkem 507 milionů korun při příjmech 2,29 miliard a výdajích 2,79 miliard korun. Schodek mělo město z většiny uhradit z peněz ušetřených v minulých letech a dále z úvěru 170 milionů korun. 

Nově by letošní hradecký rozpočet měl počítat s navýšením peněz také na projekty v sociální oblasti, 10 milionů korun by v něm mělo být připraveno na pokrytí dopadů spojených s covidovou pandemií. 

„Z nedočerpaných rezerv loňského roku se podařilo najít přebytek 40 milionů korun. Dalších 30 milionů korun pak v roce 2022 nepůjde na nepřipravený projekt přestavby a přístavby zimního stadionu,“ doplnila Pavlína Springerová. 

Vedení města si sestavování rozpočtu komplikovalo samo  

Některé zastupitelské kluby poukázali na fakt, že si užší vedení města nový rozpočet komplikovalo samo. Mělo totiž opakovat chyby, které mu zastupitelé vytýkali a kvůli nimž návrh dokumentu na konci loňského roku nepodpořili.  

„Naposledy jsme my, zástupci opozice, minulé pondělí, na jednání o rozpočtu na rok 2022, vyzvali náměstka Jiřího Bláhu (ODS) aby nám předložil plnou informaci o několika velkých projektech, včetně Benešovy třídy,“ řekl zastupitel Vrbický. Podle jeho vyjádření pro Hradeckou Drbnu náměstek žádné informace nepředložil. „Pan náměstek buď mlží nebo nepředkládá nic,“ dodal.  

Na špatnou komunikaci Jiřího Bláhy poukázal i zastupitelský klub HDK. „Primátorův náměstek Jiří Bláha měl například podle usnesení z posledního jednání zástupců politických klubů dodat do 6. ledna odůvodnění k investiční akci chystané na zimním stadionu. Bohužel jsme nedostali od náměstka Bláhy žádný podklad,“ řekla za HDK Springerová. 

Opozice měla k původní verzi rozpočtu celkem osm podmínek a zažádali o přepracování. Jednou z hlavních podmínek byl schodek, který nesměl být vyšší než 507 milionů korun. Opozice také navrhovala více peněz do kultury a školství.  

„Obě strany se měly zájem dohodnout. Nešlo o ekonomiku, ale o politiku,“ dodala náměstkyně Štayrová. 

Po rozpadu koalice ANO, ODS a Změny a Zelených na hradecké radnici od listopadu 2020 menšinově vládnou ANO a ODS. Na nové koalici se strany nedohodly. V devítičlenné radě města jsou čtyři lidé z ODS, čtyři členové zvolení za ANO a jeden zástupce Změny pro Hradec. 

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky rozpočet, schválení, jednání, politika, Hradec Králové, provizorium, vyjednávání, finance, město, radnice, magistrát, rekonstrukce, ANO 2011, Hradecký demokratický klub, Jiří Bláha, Pavlína Springerová, ODS, Monika Štayrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové vstoupil do nového roku bez rozpočtu. Původní variantu si užší vedení města neprosadilo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.