Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do nového roku s vyššími zálohami za sociální a zdravotní pojištění. Podnikatelé si připlatí téměř pět stovek

Prakticky každým rokem se pro podnikatele zvyšují minimální zálohy, které musí odvádět správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Celkově se zálohy zdražují o 487 korun. Novou výši záloh je dobré zaplatit včas. Čekat na nový přehled záloh se v tomto ohledu nemusí vyplatit.

Podnikatel na hlavní živnostenskou činnost bude za sociální pojištění nově platit 2 841 korun měsíčně. To je o 253 korun více než v roce 2021. Minimální záloha na zdravotním pojištění vzrostla na 2 627 korun. V tomto ohledu si podnikatelé připlatí 234 korun.  

Podle serveru peníze.cz jde o nejvyšší meziroční nárůst minimálních záloh od roku 2005. Naopak minulý rok se minimální zálohy zvyšovaly nejméně za posledních pět let.  

U zdravotního pojištění se záloha mění už v platbě za leden. U sociálního pojištění je možné počkat a novou částku nastavit až do doby podání přehledu za rok 2021. V případě, že podnikatel platí větší částku, nemusí nic řešit. Trvalé platby přenastaví až s novým výměrem plateb.  

Změna výše záloh se mění i u podnikatelů, kteří podnikají na takzvanou vedlejší činnost. V případě sociálním pojištění budou nově odvádět 1 137 korun. To se neplatí pouze v prvním roce zavedení vedlejšího příjmu. Ze zdravotního pojištění se v tomto případě žádné zálohy neplatí.  

Minimální zálohy na sociálním a zdravotním pojištění se počítají z údajů ministerstva práce a věcí. Jedním z nejdůležitějších faktorů je průměrná mzda. Hodně zjednodušeně lze říct, že minimální záloha na sociálním pojištění tvoří 29,2 procenta ze čtvrtiny průměrné mzdy. Minimální záloha na zdravotním pojištění se pak rovná 1,5 procentům z minimálního vyměřovacího základu, kterým je polovina průměrné mzdy.  

Ohodnoť článek

Foto Robert Owen-Wahl | Pixabay | Zdroj penize.cz

Štítky daně, přiznání, ČR, finance, OSVČ, přehled, podnikatel, finanční úřad, termín, minimální, záloha, sociální, zdravotní, peníze, zdravotní pojištění, sociální pojištění, platba

Do nového roku s vyššími zálohami za sociální a zdravotní pojištění. Podnikatelé si připlatí téměř pět stovek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.