Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tříkrálová sbírka by letos mohla proběhnout v klasickém režimu. Počítá se ale i s online variantou

Tradiční Tříkrálová sbírka, která probíhá od 1. do 16. ledna 2022, by se letos mohla uskutečnit v klasickém režimu, naživo v ulicích krajských měst. Koledníci Charity jsou připraveni vyrazit s kasičkami mezi dárce a budou dodržovat aktuální epidemická opatření. Pokud by přesto nebylo možné koledovat, přijdou tři králové a popřejí lidem online stejně jako loni.

V těchto dnech se připravujeme na koledování v ulicích našich měst a obcí, což si moc přejeme. Věříme, že se nám opět podaří naplnit poslání dobročinné Tříkrálové sbírky – šířit radostné poselství Vánoc, popřát lidem vše dobré v novém roce a díky štědrosti dárců také pomáhat nemocným a potřebným,“ říká Aneta Maclová, ředitelka Diecézní charity Hradec Králové. 

Pokud by koledníci nemohli vyrazit přímo do ulic nebo by na ně lidé nenarazili přímo, pak je možné podpořit sbírku příspěvkem do statické kasičky v charitních zařízeních, v kostelech, na úřadech a v obchodech. Do 31. ledna mohou lidé přispět i finančním darem na účet sbírky nebo do online pokladničky na tříkrálovém webu. Ten, kdo zvolí příspěvek skrze online koledu na webových stránkách www.trikralovasbirka.cz, si může na stránkách vybrat i konkrétní Charitu ve svém regionu, kterou chce finančně podpořit. Na stránkách je pak možné přehrát si přání, požehnání a stáhnout si online drobnosti.

Pokud to epidemická situace dovolí, měli by Tříkrálovou sbírku doprovázet i různé akce a soutěže. Tříkrálové koncerty se budou konat v Trutnově, Pardubicích nebo Kutné Hoře – Sedlci. V Litomyšli pořádají soutěž o Nejhezčí tříkrálovou tašku. Kino pro koledníky za odměnu chystají v Hradci Králové, Náchodě, Dobrušce nebo Rychnově nad Kněžnou, v Litomyšli mají pro krále a královny připravené divadlo. Charita Česká republika připravuje online soutěž pro koledníky na Instagramu. Tradiční televizní Tříkrálový koncert se bude konat v neděli 9. ledna od 18 hodin na ČT1. Vystoupí Tata Bojs, Petr Bende a další. 

Tříkrálová sbírka každoročně pomáhá nemocným a potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu pak putuje na humanitární pomoc do zahraničí. Hospicovou péči z výtěžku sbírky podpoří Charity v Hradci Králové, Červeném Kostelci, Pardubicích, Ústí nad Orlicí, Litomyšli, Chrudimi i v dalších místech. 

Ve Dvoře Králové nad Labem věnují vykoledované peníze na podporu Centra Klubko pro pěstounské rodiny, v Jilemnici na zajištění provozu Mateřského centra Rodinka, v Přelouči na rekonstrukci a vybavení Jakub klubu pro děti a mládež. 

Poličská Charita z tříkrálových darů podpoří službu Otevřené dveře pro lidi s duševním onemocněním a vznik nového Centra duševního zdraví ve Svitavách. 

Na Náchodsku, v Dolním Újezdě i v dalších oblastech použijí vybrané prostředky na podporu Charitní pečovatelské služby, která pomáhá seniorům a lidem se zdravotním postižením. 

Charity v Trutnově, Dobrušce a Studenci z darovaných příspěvků nakoupí zdravotní pomůcky na pomoc svým klientům terénních služeb. 

Oblastní charita Nové Hrady u Skutče z části výnosu sbírky pořídí svozové auto pro imobilní klienty denního stacionáře a sociálně terapeutických dílen. 

Na Kutnohorsku, Jičínsku i v dalších regionech z tříkrálových darů podpoří dobrovolnické programy na pomoc nemocným, seniorům, handicapovaným a znevýhodněným dětem.

V loňském roce probíhala sbírka kvůli pandemii covidu-19 pouze v online prostředí. I přesto vynesla přes 10 milionů korun. Darované peníze pomáhají v desítkách charitních zařízení a službách pro nemocné, seniory, handicapované, rodiny s dětmi a lidi v tísni v našich regionech i v zahraničí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Strašek | Zdroj Diecézní charita Hradec Králové

Štítky charita, sbírka, Tři králové, diecéze, pomoc, koledníci, tradice, akce, koncerty, kasička, dárce, Hradec Králové, soutěž, Litomyšl, Vánoce, Pardubice, Trutnov, Dobruška, Instagram, Česko, ČT1

Tříkrálová sbírka by letos mohla proběhnout v klasickém režimu. Počítá se ale i s online variantou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.