Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Turisté zaplnili parkoviště na Šerlichu v Orlických horách. Dopravu řídí policie

Parkoviště v horském sedle pod Šerlichem na hřebeni Orlických hor se dnes dopoledne zaplnila auty turistů. Policie řídí dopravu tak, aby zůstala průjezdná silnice Deštné – Orlické Záhoří. Na silnici přes Šerlich pouští jen automobily, které projíždějí dál. Podobná situace byla na Šerlichu také v pondělí, podle policie se parkoviště zaplnila okolo 11:00. V pondělí policisté udělili za nesprávné parkování v oblasti 11 pokut.

"Dnes se parkoviště u Šerlichu zaplnila již okolo 9:30," řekla policejní mluvčí Šárka Pižlová. Komplikace v horském sedle mezi Šerlichem a Velkou Deštnou policisté předpokládají také v následujících dnech. Horské sedlo je vyhledávaným místem nástupu na hřebenové turistické trasy. Na hřebenech Orlických hor jsou upraveny desítky kilometrů běžkařských tratí.

Dnes ráno bylo podle horské služby na Šerlichu zataženo, okolo pěti pod nulou a 35 centimetrů zmrzlého sněhu.

Policisté doporučují lidem, kteří vyrážejí do hor, aby v maximální možné míře využívali kyvadlovou autobusovou dopravu tam, kde je dostupná. "Například nedávno nově zřízená kyvadlová doprava z Deštného na Šerlich by mohla výrazně ulehčit každoročně v zimním období přetěžované kapacitě parkovací plochy na Šerlichu," uvedla Pižlová.

Obec Deštné několik let usiluje o rozšíření parkoviště v horském sedle mezi Šerlichem a Velkou Deštnou, jehož kapacita je zvláště v zimní sezoně nedostatečná. Zaparkovaná auta často komplikují průjezd po silnici II/311 mezi střediskem v Deštném a Orlickým Záhořím.

Policisté v kraji se ve větší míře zaměřují na zimní střediska tradičně od zahájení sezony. Jedním z hlavních cílů je zajistit na exponovaných místech plynulost silničního provozu. Problémy bývají často nejen v Orlických horách, ale také na příjezdových silnicích do krkonošských horských středisek.

"Dopravní policisté dohlížejí například na to, aby byla vždy zachována průjezdnost silnic pro případný zásah složek IZS. Jeden neukázněný motorista totiž dokáže svým negativním příkladem strhnout další řidiče a několik desítek metrů stojící kolona pak vytvoří vážnou překážku pro průjezd dalších vozidel," dodala Pižlová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, rekreace, automobilová, Šerlich, Orlické hory, Královéhradecký, kraj, doprava, policie, hory, parkoviště, silnice, Orlické Záhoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Turisté zaplnili parkoviště na Šerlichu v Orlických horách. Dopravu řídí policie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.