Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Začal prodej vánočních kaprů. Ke kádím vyrazili kromě zákazníků i veterináři a ochránci zvířat

Začal předvánoční prodej kaprů. Letos bude prodejních míst po celé republice kolem tří tisíc, zhruba o 400 víc než loni. Ke kádím ale kromě zákazníků míří taky ochránci zvířat a státní veterinární správa. Ta bude kontrolovat například to, zda mají ryby dostatek kyslíku, jestli prodejci nepřeplňují kádě a dodržují veškeré předpisy.

Veterináři kontrolují prodejce vánočních kaprů každý rok. Prohřešky bývají ale minimální a většinou to nebývá špatné zacházení s rybami.  Loni zjistili závady ve dvou procentech kontrol a nejčastějším problémem bylo nenahlášení prodejního místa veterinářům. To musí zájemci udělat týden před zahájením prodeje. Veterináři řešili i drobné chyby v hygieně. Například zástupci pražské veterinární správy při kontrole na Tylově náměstí v Praze zjistili pochybení v kvalitě desky na porcování kapra. Ta byla mírně poškozená. Mohou se tak na ní hromadit bakterie. Po výzvě veterinářů prodejci tyto malé nedostatky napravili. "Z dlouhodobého hlediska se úroveň prodeje vánočních kaprů zlepšuje. Domnívám se, že je to díky osvětě i díky důslednému veterinárnímu dozoru, který se zaměřuje především na problémové prodejce z předchozích let," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Součástí kontrol veterinářů je i sledování tak zvané životní pohody zvířat. Zda mají ryby dostatek kyslíku a jestli prodejci nepřeplňují kádě. "Na každém stánku musí být k dispozici povinná výbava, do níž patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha musí jít snadno čistit a dezinfikovat. Usmrcování ryb nesmí probíhat v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání," dodal mluvčí.

Pokud by si špatného zacházení s rybami všimli sami zákazníci, mohou to veterinární správě nahlásit. Ovšem například pěna v kádích nemusí být úplně na závadu, jak si mnozí myslí. V některých případech nemusí jít o to, že se do kádě nedoplňuje čerstvá voda, provozovatel ale může mít ve vodě okysličovací zařízení. „Ovšem důležité je, aby si lidé všímali toho, že s rybou není dobře manipulováno. Že je nepřiměřeně týrána tím, že je špatně uchopena, například za očnice," sdělila Ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze Kateřina Březinová.

Předvánoční prodeje ryb jsou tradičně taky místem kam vyráží protestovat ochránci zvířat. Organizace Compassion in World Farming dlouhodobě bojuje za zákaz prodejů živých ryb. Podle ní ryby trpí například při přenášení v igelitovém obalu bez vody. "V důsledku toho se jí slepí žaberní destičky, funkce žaber se zhorší a ryba se dusí. Před domácím usmrcením bývá ryba přechovávána běžně ve vaně, což je pro ni absolutně nevhodné prostředí. Kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete," dodávají ochránci zvířat.

Prodej kaprů i letos nabízí hned několik míst i v Hradci Králové, a to ode dneška až do čtvrtka 23. prosince.

Městské lesy začínají prodávat vánoční stromky. Tradičně budou i kapři, které lidé nakoupí i na internetu

Městské lesy Hradec Králové prodávají vánoční stromy každým rokem. Stejně tak jako kapry, které jsou k dispozici pár dní před Vánocemi. Tuto tradici pandemie v krajské metropoli nezastavila. S prodejem stromů v hájovnách se začíná právě dnes.

Ohodnoť článek

Štítky kapr, prodej, Vánoce, veterinář, kontroly, hygiena, ochránci, zvířat, sádky, kádě, týrání, ryby, veterinární lékař, Praha, Kateřina Březinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal prodej vánočních kaprů. Ke kádím vyrazili kromě zákazníků i veterináři a ochránci zvířat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.