Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Týdenní náborová akce hradecké nemocnice přilákala téměř 50 prvodárců krve

Fakultní nemocnice Hradec Králové uspořádala týdenní náborovou akci nových dárců krve. Kampaň se konala od pondělí 22. do pátku 26. prosince. Nakonec přilákala 49 nových prvodárců. Náborovou akci podpořil i místní dopravní podnik.

V pondělí začne náborová akce. Dopravní podnik Hradce Králové chce sehnat nové dárce krve

V pondělí 22. listopadu začíná akce s názvem Daruj krev. Ve spolupráci je organizují Dopravní podnik Hradec Králové a místní fakultní nemocnice. Cíl je jednoduchý. Získat nové dárce krve pro transfuzní oddělení. Náborová akce potrvá do pátku 26....

„S výsledky akce jsme velmi spokojeni, středeční počet prvodárců a prvodárkyň byl skutečně rekordní. Podobné akce nám pomáhají získávat nové dárce krve, díky nimž můžeme zajistit dostatek transfuzních přípravků pro pacienty,“ uvedl primář Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové Vít Řeháček.  

Podle jeho slov nebude nových prvodárců nikdy dost. Část dlouholetých a pravidelných dárců každým rokem dosáhne věkové hranice, která je pro darování možná. Další nemalá část přestane darovat kvůli zhoršení zdravotního stavu. Transfuzní oddělení hradecké nemocnice musí získat zhruba tisícovku nových dárců ročně.  

Do náborové akce byl zapojený i Dopravní podnik Hradec Králové, který k darování krve vyzýval v autobusech a trolejbusech hromadné dopravy. Informační plakáty vylepil i v prostorách terminálu hromadné dopravy.  

„Jsme rádi, že jsme mohli hradecké nemocnici pomoci získat nové dárce krve a pevně doufáme, že další lidé, kteří si náborových plakátů v našich autobusech a trolejbusech všimli, ještě darovat krev dorazí v dalších dnech či týdnech,“ rekl ředitel dopravního podniku Zdeněk Abraham

Transfuzní oddělení Hradec Králové krev odebírá každý den od 7:00 do 11:00 hodin, ve středu ještě od 14:00 do 17:00 hodin. Prvodárci mohou přicházet darovat krev bez objednání, pravidelní dárci využívají k objednání systém Tempus. Fakultní nemocnice Hradec Králové provede zhruba 17 tisíc odběrů krve ročně.  

Jak vypadá dárcovství krve?    

Jedním odběrem získají pracovníci transfuzního oddělení 450 mililitrů plné krve. Samotný odběr trvá pět až deset minut. O něco delší je odběr krevní plazmy. Ten trvá zhruba hodinu.  

Darovat krev může každý zdravý člověk ve věku 18–65 let. Tělesná hmotnost dárce krve by měla být minimálně 50 kilogramů. V případě darování plazmy nebo krevních destiček musí být hmotnost dárce minimálně 60 kilogramů.  

„Dobrovolným dárcům, kteří chodí pravidelně darovat krev či plazmu, vděčí za životy a zdraví tisíce lidí. Od dětí až po seniory. Mnoho z nás se alespoň jednou ocitne v situaci, kdy je náš život na darované krvi či krevní plazmě závislý,“ vysvětluje hematoložka Alice Drábková ze společnosti Sanaplasma.    

V České republice je v nemocničních zařízeních transfuzní služby registrováno přes 250 tisíc pravidelných dárců. Celkový počet dárců krve by měl dle doporučení odborníků činit alespoň 300 tisíc a počet prvodárců by měl být 33 tisíc ročně.   

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ahmad Ardity | Pixabay

Štítky FNHK, Hradec Královo, nemocnice, transfuzní, oddělení, dárce, krve, DPMHK, dopravní, podnik, krev, prvodárce, dárce krve, Fakultní nemocnice Hradec Králové, dopravní společnost, Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Týdenní náborová akce hradecké nemocnice přilákala téměř 50 prvodárců krve  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.